Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Τα φρούτα του χειμώνα: Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας με τα φρούτα εποχής

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προτιμούμε και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, δεδομένου ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την κατανάλωση τους, πολλές φορές και ως υποκατάστατα πλήρων γευμάτων.
Αντίθετα, το χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς μειώνουμε την κατανάλωση τους, τη στιγμή που στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων για να διαλέξουμε.

Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. Παρακάτω δίνονται διατροφικά στοιχεία για τα πιο δημοφιλή φρούτα που βρίσκουμε στον πάγκο της λαϊκής κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ακτινίδιo: Είναι ένα ιδιαίτερο σε μορφή και γεύση φρούτο, το οποίο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι φυτικές ίνες. Προσφέρει λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας αντιμικροβιακή προστασία. Οι φυτικές του ίνες συμβάλουν στην καλύτερη πέψη, αλλά και λειτουργία του εντέρου. Βέβαια απαιτείται προσοχή, αφού τα σποράκια που περιέχει είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται σε παθήσεις όπως εκκολπωμάτωση, γαστρίτιδα, έλκος, ενώ το «τριχωτό» του δέρμα προκαλεί δερματικά αλλεργία σε πολλούς, που το αποφεύγουν για αυτό το λόγο. Ένα μικρό ακτινίδιο 70 γραμμαρίων δίνει 45 θερμίδες και 2.1 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ αποδίδει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.

Μανταρίνι: Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που το χαρακτηρίζει. Το μανταρίνι είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικά καροτινοειδή. Δύο μέτρια μανταρίνια (συνολικά 100 γραμμαρίων) αποδίδουν περίπου 53 θερμίδες.

Μήλο: Το μήλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα, αν και το βρίσκουμε και τις άλλες εποχές. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών ίνες (3-5γρ κυρίως με τη φλούδα) και πηκτίνης, στοιχείο που το καθιστά χορταστικό. Είναι επίσης πηγή βιταμινών όπως Α & C και άλλων αντιοξειδωτικών (κυρίως φλαβονοειδή) ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού του προσφέρει αντιγηραντική, αγχολυτική και αντιπυρετική προστασία. Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 γραμμάρια (τεμάχιο), με υψηλό ποσοστό νερού, που φτάνει το 84%.

Μπανάνα: Η μπανάνα είναι ένα φρούτο που δίνει ενέργεια και τονώνει, ενώ λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού, προσφέροντας καλύτερη διάθεση. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α& C, καλίου και σιδήρου. Βοηθάει σε καταστάσεις όπως διάρροιες, αλλά και δυσκοιλιότητα. Είναι ίσως πιο πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες από άλλα φρούτα, αλλά αυτό σίγουρα δεν την καθιστά και «παχυντική». Αποτελεί καλό ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ γευματίδιο πριν την άσκηση. Μία μέτρια μπανάνα 120 γραμμαρίων αποδίδει 110 θερμίδες, με πάνω από 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πορτοκάλι: Το πορτοκάλι είναι ίσως το φρούτο που χαρακτηρίζει την εποχή του χειμώνα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και κυρίως της C, όπως και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα β-καροτένια. Προσφέρει λοιπόν υψηλή αντιϊκή, αντιβακτηριδιακή και αντιγριπική προστασία, θωρακίζοντας τον οργανισμό και προσφέροντας υψηλή προστασία. Το πορτοκάλι, όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή συμβάλουν, λόγω των ινών που περιέχουν, στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές του πηγές. Θερμιδικά αποδίδει 85 kcal ανά 185 γραμμάρια (τεμάχιο).

Ρόδι: Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, με σχετικά χαμηλές θερμίδες. Περιέχει τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται: τανίνες, ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ. Αυτές οι ουσίες του προσδίδουν μια πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Έχε, λόγω των υψηλών επιπέφων αντιοξειδωτικών ουσιών αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Συμβάλει και στην καρδιαγγειακή προστασία αφού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Πρόσφατες μελέτες το συνδέουν με πρόληψησυγκεκριμένων μορφών, όπως του προστάτη. Μισό φλιτζάνι χυμού ροδιού ή καρπών αποδίδει 73 θερμίδες και περίπου 3 γραμμάρια ινών.

http://www.iatronet.gr/

Τα σενάρια για την επιμήκυνση, τη χρεοκοπία και τη δραχμή

 

Ποια λύση είναι τελικά η καλύτερη; Οχι για την κυβέρνηση, αλλά για την κοινωνία, την αγορά, τις επιχειρήσεις

Ποικίλουν τα σενάρια διεξόδου από την κρίση, υπό τη σκιά των διλημμάτων γύρω από τη χρεοκοπία, την επιστροφή στη δραχμή ή τη δημιουργία "νέων ευρώ" διαφορετικών ταχυτήτων. Ο Δημήτρης Λαζόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Deree εξηγεί τους μύθους και τις... αλήθειες πίσω από τα σενάρια μιλώντας στην Η-Online.

Όπως εξελίσσεται το ντόμινο χρέους στην Ευρωζώνη με τα καταστροφικά σενάρια επέκτασης της κρίσης να τρομοκρατούν τις αγορές και τους ανθρώπους με τα προγράμματα λιτότητας, είναι μονόδρομος πλέον για την ΕΚΤ η μαζική και απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων συντονισμένα με την πιθανή έκδοση ενός νέου ευρωομολόγου και την επέκταση των πιστώσεων προς τις τράπεζες.

Η συντονισμένη επιχείρηση στήριξης της ευρωζώνης πιθανόν να κοστίσει στην ΕΚΤ πάνω από 1 τρισ. ευρώ για να εξευμενιστούν οι αγορές, αλλά πιθανόν να δημιουργήσει άλλες μορφές ανισορροπίας στο μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενικά πάντως η κατάσταση δείχνει ότι είναι στην κόψη του ξυραφιού και ότι δεν θέλει πολύ να επικρατήσει ένα χρηματοοικονομικό χάος, αναφέρει ο ίδιος αναλυτής.
Τα σενάρια για την επιμήκυνση, τη χρεοκοπία και τη δραχμή

Κρίσιμες θεωρούνται οι κινήσεις που θα γίνουν από αγορές και κυβερνήσεις αυτές τις μέρες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα (μη συμβατικά) , να "τυπώσει χρήμα" μαζικά δηλαδή, όπως ακουγόταν (300 δισ. ευρώ αγορές κρατικών ομολόγων) και να διατηρήσει την άφθονη παροχή ρευστότητας και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα μέσα Απριλίου.

Την ίδια ώρα, μάλιστα που το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου μπορεί να θεωρείται "ανάσα" αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανακύκλωση του δανεισμού σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα και με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Αλλά ούτε και σε αυτό έχουν καταλήξει ακόμα οι κορυφές της ΕΕ. Ομως πέρα από τα σενάρια υπάρχουν ορισμένοι μύθοι και αλήθειες που διέπουν αυτή τη συζήτηση. Ποια λύση είναι τελικά η καλύτερη λύση; Οχι για την κυβέρνηση αλλά για την κοινωνία, τον απλό κόσμο, τον έλληνα φορολογούμενο και την ελληνική επιχείρηση.

Επιμήκυνση δανείου

Όταν κάποιος πάρει ένα στεγαστικό δάνειο και δεν μπορεί να το αποπληρώσει, υπάρχουν οι εξής 4 περιπτώσεις - λύσεις του προβλήματος, εξηγεί ο Δ. Λαζόπουλος:

* Κατάσχεση του ακινήτου από την τράπεζα Επιμήκυνση του δανείου αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου.

* Αναδιάρθρωση του δανείου, με την έννοια υπογραφής μίας νέας σύμβασης στεγαστικού δανείου με άλλους πιθανώς όρους, με άλλο ποσό -κατά πάσα πιθανότητα μικρότερο- με διαφορετικό επιτόκιο συμπεριλαμβανομένων κάποιων άλλων ρυθμίσεων και λεπτομερειών, κλπ.

* Διαγραφή του στεγαστικού δανείου εκ μέρους της τράπεζας με την επιβολή κάποιων -ρυθμιστικής και διαδικαστικής φύσεως- όρων, τις περισσότερες φορές, διακοσμητικής υφής για τον «δίκαιο αποχαιρετισμό των όπλων».

Πιθανώς να υπάρχουν και διάφορες άλλες λύσεις που εμπεριέχουν συνδυασμούς των παραπάνω, αλλά οι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις είναι οι προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Ποιος ωφελείται;

Σε ποια περίπτωση ωφελείται περισσότερο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου;

Προφανώς στη λύση 4, όπου διαγράφεται το δάνειο και στην ουσία απελευθερώνεται ο δανειζόμενος από την δανειακή υποχρέωση, χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις χρηματοοικονομικής φύσεως, τουλάχιστον.

Σε ποια περίπτωση ωφελείται περισσότερο η τράπεζα; Στην περίπτωση 2. Η κατάσχεση δεν είναι λύση για την τράπεζα, παρά μόνο εκτάκτου ανάγκης. Η δουλειά της τράπεζας, ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, είναι να παίρνει και να δίνει χρήμα. Δεν είναι να πουλάει ακίνητα. Εάν η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη, η συσσώρευση ακινήτων στα χέρια της τράπεζας θα περιορίσει δραματικά τη ρευστότητά της, βγάζοντάς την εκτός επαγγελματικών στόχων και χρηματοοικονομικής φερεγγυότητας.

Ανάλογα, στην περίπτωση των δανείων της Ελλάδας, η καλύτερη λύση για τους δανειστές της χώρας μας είναι η επιμήκυνση. Αυτή όμως, είναι και η χειρότερη λύση για τους έλληνες φορολογούμενους. Η δεύτερη χειρότερη λύση είναι η αναδιάρθρωση, όπως και στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου.

"Κούρεμα";

Τι σημαίνει επιμήκυνση και αναδιάρθρωση για τον έλληνα φορολογούμενο;

Ότι για πολλά χρόνια στο μέλλον, μετά την τελευταία ρύθμιση μέχρι το 2024, ο έλληνας φορολογούμενος και η ελληνική επιχείρηση όπως και κάθε κάτοικος που ζει στην Ελλάδα, λόγω της έμμεσης φορολογίας, θα υπόκειται σε μία αφαίμαξη του διαθεσίμου εισοδήματος για να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τους τόκους των δανείων και στο τέλος το σύνολο των δανείων που της έχουν χορηγηθεί.

Επί της ουσίας, επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση σε αυτό το σημείο δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τις επιπτώσεις στους κατοίκους της χώρας λόγω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να θεωρηθεί και πιο ευνοϊκή από την επιμήκυνση αν συνοδευτεί με ένα «κούρεμα (haircut)» της τιμής των ομολογιακών δανείων κατά 20%-30% π.χ. που θα μείωνε το βάρος τόκων και αποπληρωμής του τελικού ποσού.

Η καλύτερη λύση για τον έλληνα φορολογούμενο, όπως και στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου, θα ήταν η διαγραφή των χρεών από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνδυαστικά με την κατά πάσα πιθανότητα αποπομπή της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ και την επαναφορά της δραχμής ή κάποιου άλλου γεωγραφικά περιφερειακού νομίσματος.

Χρέος

Θα μπορούσε να αναρρωτηθεί κάποιος, με τι αποτελέσματα και τι επιπτώσεις;

Τα νούμερα τώρα, πάντως, μιλούν από μόνα τους: Το 2013 υπολογίζεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 160% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει συνολικό χρέος ούτε λίγο, ούτε πολύ, περί των 400 δις ευρώ. Είναι τόσο συγκλονιστικά υψηλό αυτό το νούμερο, που και μαθηματικά είναι αδύνατον η χώρα να το αποπληρώσει όχι σε 10 ή 15, αλλά ούτε και σε 50 χρόνια, υπογραμμίζει ο Δ. Λαζόπουλος.

Το γιατί φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση αυτό είναι άλλο θέμα. Συνεπώς, το ερώτημα παραμένει.

Εσείς σαν ιδιοκτήτης ενός ακινήτου για το οποίο πήρατε ένα μακροχρόνιο στεγαστικό δάνειο και το οποίο σήμερα βλέπετε ότι αδυνατείτε να το πληρώσετε, τι θα κάνετε για να προστατέψετε τα συμφέροντά σας και ποια λύση θα προτιμούσατε;

Η επιμήκυνση ευνοεί τις τράπεζες, σώνει την τιμή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σκοτώνει τον έλληνα φορολογούμενο και την ελληνική επιχείρηση.

Συνέντευξη στον Κώστα Σαρρή, ksarris@pegasus.gr

Πηγή:Ημερησία

Η Ελλάδα συζητά για την υφαλοκρηπίδα με τους Τούρκους…

 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Αθήνα ο 48ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Προ ημερών ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για την πορεία των διερευνητικών επαφών, στις οποίες συζητείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είχε δηλώσει πως "δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο, αλλά συνεχίζουμε γι αυτό το σκοπό" και είχε προσθέσει ότι "πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών".

Όμως αυτό που δεν σχολιάστηκε από τη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι το γεγονός πως η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα, απλά δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος.
Πηγή:
newscode

Οι πολιτικές της λιτότητας

 

Στο άρθρο που ακολουθεί ο Alex Callinicos περιγράφει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης αλλά και των δυνατοτήτων αντίστασης για τους εργαζόμενους και την Αριστερά.

Πάνω από το μισό άρθρο αναφέρεται στην Ελλάδα και στη διαμάχη για την έξοδο ή όχι από το ευρώ και την Ε.Ε.. Ο Callinicos υποστηρίζει ότι η πρόταση για αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι «εθνικιστική», αλλά αντίθετα, υπό κάποιες... προϋποθέσεις που θέτει στο άρθρο του, μπορεί να πυροδοτήσει ένα κίνημα προς αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Σο κείμενό του ο Callinicos ουσιαστικά υποστηρίζει τις θέσεις του Κώστα Λαπαβίτσα και του RMF. Το άρθρο αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά, μιας και το θέμα έχει προκαλέσει διχογνωμίες στην ελληνική Αριστερά.

Η μετάφραση είναι της Έλλης Σ.

Η δημοσιονομική λιτότητα εμπεδώνεται όλο και περισσότερο στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες. Αυτό συμβαίνει, παρά τις ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, μια αδύναμη και ασταθή ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι χρηματοοικονομικές αγορές αγωνιούσαν για την πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης. Αλλά ο Robert Reich, υπουργός εργασίας στην κυβέρνηση του Bill Clinton, συνόψισε την άποψη πολλών οικονομολόγων, από διάφορους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα στοιχεία συνάδουν προς μια πιο ζοφερή πραγματικότητα:

«Είναι ανόητο να θεωρεί κανείς ότι η οικονομία βαδίζει προς μια διπλή ύφεση, όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ανέκαμψαν ποτέ από την πρώτη. Είμαστε ακόμα σε ένα μεγάλο, βαθύ τούνελ. Φέτος, περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους σε σύγκριση με πέρυσι, αν προσμετρήσουμε όλους όσους δεν ψάχνουν για δουλειά λόγω απογοήτευσης… Η τελευταία φορά που μετά από μια τέτοια βαθειά ύφεση ακολούθησε μια αναιμική ανάπτυξη στην αγορά εργασίας, ήταν όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε για πρώτη φορά να καταγράφει τις ανόδους και καθόδους του επιχειρηματικού κύκλου. Η αγορά εργασίας αναπτύχθηκε με γρηγορότερο ρυθμό το Μάρτιο 1933 αφού η οικονομία άρχισε να «ανακάμπτει» από τα βάθη της Μεγάλης Ύφεσης. Φυσικά, αυτή η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας δεν διήρκησε πολύ. Η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν στην ουσία ανάπτυξη. Η Μεγάλη Ύφεση συνεχίστηκε. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλω να πω. Η Μεγάλη Ύφεση συνεχίζεται».1

Άλλος ένας Κεϋνσιανός οικονομολόγος, ο Paul Krugman υποστηρίζει ότι «φοβάμαι ότι τώρα είμαστε στα αρχικά στάδια μιας τρίτης Μεγάλης Ύφεσης», συγκρίσιμη σε μέγεθος και διάρκεια με αυτήν στα τέλη του 19ου αιώνα και αυτήν της δεκαετίας του 1930. Πρόσφατα στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής του Πληθυσμού των ΗΠΑ φαίνεται να συμφωνούν με αυτό το συμπέρασμα. Το 2009, ο αριθμός αυτών που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε κατά τέσσερα εκατομμύρια και έφτασε τα 44 εκατομμύρια, φτάνοντας το 14,3% του πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό από το 1994. Το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού ήταν 4,2% χαμηλότερο από αυτό του 2007 και 5% χαμηλότερο από αυτό του 1993.3

Παρόλα αυτά, η τάση για μικρότερους κρατικούς προϋπολογισμούς, η οποία ενδυναμώθηκε μετά την κρατική διάσωση των τραπεζών και την οικονομική ύφεση, ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο πολιτικά. Ακόμα και η Γαλλία -θεωρητικά το κέντρο της αντίστασης στα γερμανικά αιτήματα για λιτότητα- βαδίζει προς μια «νέα εποχή δημοσιονομικής πειθαρχίας», όπως είπε η Υπουργός Οικονομίας Christine Lagarde στους Financial Times, δίνοντας υποσχέσεις για μείωση δαπανών και αύξηση φόρων ύψους €40 δισεκατομμυρίων.4 Το μεγαλύτερο προπύργιο ενάντια στη συναίνεση των G20 υπέρ της λιτότητας -η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα- βρίσκεται σε πολιορκία από τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά, η οποία είναι ανανεωμένη από το κίνημα του Tea Party και τη μείωση της δημοτικότητας των Δημοκρατικών. Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερες Αμερικανικές πολιτείες αντιμετωπίζουν κρίσεις παρόμοιες με αυτήν της Ελλάδας, καθώς η βοήθεια από τη Ουάσινγκτον στερεύει.

Οι αποσταθεροποιητικές συνέπειες της μείωσης των προϋπολογισμών ανησυχούν ακόμη και τους αρχιερείς του νεοφιλελευθερισμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε μια κοινή έκθεση με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, το ΔΝΤ καταγράφει αναλυτικά τη λεγόμενη Έσχατη κατάσταση των αγορών εργασίας:

«Πάνω από 210 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι ανά την υφήλιο αυτήν την περίοδο, μια αύξηση άνω των 30 εκατομμυρίων από το 2007. Τα τρία τέταρτα αυτής της αύξησης στον αριθμό των ανέργων καταγράφεται στις αναπτυγμένες οικονομίες και το υπόλοιπο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στις αναπτυγμένες οικονομίες το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες -η χώρα που ήταν το επίκεντρο της Μεγάλης Ύφεσης- έχει την υψηλότερη αύξηση ανέργων: μια αύξηση 7,5 εκατομμυρίων ατόμων από το 2007».5

Η έκθεση προειδοποιεί ότι:

«Τα υψηλά και μακρόχρονα επίπεδα ανεργίας [...] εμπεριέχουν κινδύνους για τη σταθερότητα των υπαρχόντων δημοκρατιών και παρεμποδίζει την ανάπτυξη νέων δημοκρατιών σε χώρες με μεταβατικά πολιτικά καθεστώτα».

Επιπλέον:

«[…] μια πρώιμη δημοσιονομική υποχώρηση θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέη. Απότομες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ανάκαμψη και να αποδυναμώσουν τη μελλοντική ανάπτυξη. Μια σταδιακή επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα και μια πολιτική ανάπτυξης για αρκετά χρόνια μπορεί σα στρατηγική να έχει μεγαλύτερη επιτυχία, όχι μόνο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη αλλά και για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους… Ο κοινωνικός διάλογος είναι βασικό στοιχείο στην αποφυγή κοινωνικών αναταραχών».6

Ο φόβος μιας «έκρηξης κοινωνικών αναταραχών» αρχίζει να κάνει την εμφάνιση του στην κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών στη Βρετανία, καθώς προετοιμάζονται για τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνει η ανακοίνωση των σοβαρότερων μειώσεων στις δημόσιες δαπάνες από την εποχή της κυβέρνησης συνασπισμού των Φιλελεύθερων και Ενωτικών του Lloyd George το 1922 και του «Τσεκουριού του Geddes».

Απόψεις, όπως αυτή του Υπουργού Οικονομίας, George Osborne, ότι «η δημοσιονομική ευθύνη είναι και δίκαιη και προοδευτική» ακούγονται όλο και περισσότερο κούφιες. Οι Financial Times, αναφέρουν μια έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία:

«Στη Σουηδία -καθώς και τη Φινλανδία- πραγματοποιήθηκε η πιο μεγάλη αύξηση στην ανισότητα του εισοδήματος ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μια περίοδος κατά την οποία και οι δύο πραγματοποιούσαν τα πιο επιθετικά προγράμματα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους… Η ανισότητα του εισοδήματος αυξήθηκε επίσης στην Καναδά, και το Ηνωμένο Βασίλειο και σε διάφορες άλλες χώρες οι οποίες προέβησαν σε μεγάλες μειώσεις προϋπολογισμού. Τα ποσοστά φτώχειας στη Σουηδία, τον Καναδά και τη Φινλανδία ανάμεσα στο 1995 και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ».7

Καθώς αρχίζει να κατανοείται από την κοινή γνώμη το μέγεθος των εξελίξεων που έπονται, αρχίζουν και υπάρχουν δείγματα ότι εκείνη στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης. Μια δημοσκόπηση της IPSOS-Mori στα μέσα Σεπτεμβρίου έδειξε ότι τα ποσοστά υποστήριξης προς του Εργατικούς πλησιάζουν αυτά προς τους Συντηρητικούς, οι οποίοι βρίσκονται στο 37%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί έχουν μειωθεί οκτώ μονάδες από τα ποσοστά που είχαν στις εκλογές (15%) και τα ποσοστά δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση συνασπισμού ξεπέρασαν τα ποσοστά υποστήριξης για πρώτη φορά (47-42 τοις εκατό). Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την πολιτικής της, και μπορεί κανείς να διακρίνει δείγματα μιας ταξικής εκδίκησης στον τόνο δηλώσεων όπως αυτές του Nick Clegg ότι η πρόνοια δεν είναι «μια τεράστια επιταγή που υπογράφει το κράτος για να αποζημιώσει τους φτωχούς για τις δυσχέρειες τους».9

Αλλά, καθώς ήταν προβλεπόμενο, ο Andrew Rawnsley [δημοσιογράφος της εφημερίδας The Observer] αναφέρει ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση συνασπισμού προκαλούν έντονες διαμάχες ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομίας και τους υπολοίπους υπουργούς, στους οποίους έχει ειπωθεί να προετοιμαστούν για μειώσεις δαπανών της τάξης του 25 έως και 40%:

«Οι σχέσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομίας και ένα από τα Υπουργεία με τις υψηλότερες δαπάνες, το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, έχουν αρχίσει να γίνονται εξαιρετικά πικρόχολες. Ο George Osborne πρόλαβε τις αντιδράσεις στις αποφάσεις του, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είχε ήδη εντοπίσει μια επιπρόσθετη μείωση σε επιδόματα αξίας 4 εκατομμυρίων λιρών, πέραν των μειώσεων ύψους 11 εκατομμυρίων που έχουν ανακοινωθεί στον προϋπολογισμό. Αυτό το άκουσε για πρώτη φορά τότε ο Iain Duncan Smith (Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων). Νωρίτερα, ο κύριος Osborne προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στον κ. Duncan Smith, όταν ο πρώτος άφησε να εννοηθεί ότι τα άλλα υπουργεία δεν θα αναγκαζόντουσαν να υποφέρουν τόσο αν γινόντουσαν πιο δραστικές μειώσεις στα επιδόματα πρόνοιας. «Βασιζόμαστε σε εσάς να για να βρούμε τα χρήματα», είπε ένας αξιωματούχος από άλλο υπουργείο σε έναν από τους αξιωματούχους του Duncan Smith. «Καλώς», απάντησε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων, «αν δε σας ενοχλεί να έχετε έναν όχλο έτοιμο να σας λυντσάρει έξω από τα πολιτικά σας γραφεία».

Παρόλα αυτά, ήδη η κατάσταση έφτασε στο σημείο οι αξιωματούχοι να απειλούν ο ένας τον άλλον με άναρχους όχλους. Ένα μέλος της κυβέρνησης από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μου έδωσε πρόσφατα την προσωπική του εκτίμηση για το που θα βρίσκονται οι δημοσκοπήσεις σε ένα χρόνο. Η πρόβλεψη του ήταν «25-5». Με αυτό το ποσοστό, εννοούσε ότι υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς θα φθάσει στο 25% κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ αυτή προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες θα καταρρεύσει στο 5%. Και αυτό δεν ήταν μια επιπόλαιη πρόβλεψη, αλλά μια πάρα πολύ σοβαρή δήλωση».10

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, το εργατικό κίνημα άρχισε να ξυπνάει. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (Trades Union Congress) ψήφισε το Σεπτέμβριο υπέρ μιας εκστρατείας συντονισμένης δράσης και μιας εθνικής διαδήλωσης το Μάρτιο. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επαρκείς, ειδικά αν τις συγκρίνει κανείς με τις γενικές απεργίες που έχουν κλιμακωθεί στη Γαλλία και την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η εκστρατεία της Συνομοσπονδίας αποτελεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί κάποια σοβαρή αντίσταση στην κυβέρνηση συνασπισμού. Εν τω μεταξύ, στην εκλογή ηγεσίας των Εργατικών, ο Ed Miliband, ένας από τους υποψηφίους που είχε κρατήσει αποστάσεις από το «Νέο Εργατικό Κόμμα» (New Labour), νίκησε οριακά τον αδερφό του David.

Αυτό δείχνει ότι, όσο και αν οι εποχές του Neil Kinnock [ηγέτης των Εργατικών από το 1983 έως το 1992] και του Tony Blair έκαναν το Εργατικό Κόμμα να χάσει την πολιτική του πνοή και αποδυνάμωσαν τις κοινωνικές του ρίζες, εξακολουθεί, αν και ασθενώς, να λειτουργεί ο μηχανισμός, ο οποίος έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κατά τον οποίο η πολιτική ηγεσία δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις να μετακινηθεί πιο αριστερά στον πολιτικό άξονα. Βέβαια, οποιοσδήποτε πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να συγκριθεί με το κίνημα του Bevan [ηγέτη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών] τη δεκαετία του 1950 και τον Μπενισμό [ο Tony Benn ήταν ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών] στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, γελιέται. Σήμερα, η Αριστερά του Εργατικού Κόμματος είναι μια ξεθωριασμένη σκιά αυτού που ήταν, και ο Ed Miliband, ακριβώς επειδή θριάμβευσε έναντι του υποψηφίου που θύμιζε τον Blair, θα δεχτεί μεγάλη πίεση να αποδείξει ότι είναι ένας ασφαλής, φιλικός προς τις επιχειρήσεις, «μοντερνιστής».

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα διατηρεί επαρκείς ρίζες σε στρώματα της εργατικής τάξης και, μέσω της γραφειοκρατίας των εργατικών συνδικάτων, στην οργανωμένη εργατική τάξη, ώστε να αντανακλά, και σε κάποιο βαθμό να εκφράζει, τις διαθέσεις της. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια πολιτική ταιριάζει και στις εκλογικές ανάγκες του Εργατικού Κόμματος: η διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές της κυβέρνησης συνασπισμού, ακόμα και υποκριτική, και η αντιπαράθεση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις πόλεις είναι τα πρώτα προφανή βήματα προς την πολιτική και εκλογική ανάκαμψη. Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εκστρατεία «Δικαίωμα στην Εργασία» (Right to Work), η οποία προσπαθεί να χτίσει μια ευρεία συμμαχία αντίστασης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Αυτές οι εξελίξεις έγιναν η αιτία ο Seumas Milne, ένας ριζοσπαστικός αριστερός σχολιαστής, να διακηρύξει ότι:

«Εμφανίζεται ένα νέο κέντρο βάρους στη βρετανική πολιτική σκηνή, προς το οποίο μπορούν να κινηθούν το Εργατικό Κόμμα, αλλά και τα εργατικά συνδικάτα [...] δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείουμε ότι μπορεί η κυβέρνηση συνασπισμού να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία σε πέντε χρόνια -ή νωρίτερα»11.

Αλλά ο Milne υποστηρίζει επίσης ότι η αντίσταση με τη μορφή των απεργιών και των διαδηλώσεων δεν είναι αρκετή:

«Οι πολιτικές καμπάνιες και οι απεργίες μπορεί να μειώσουν ή να μετακινήσουν το βάρος των περικοπών από το ένα σημείο στο άλλο. Αλλά μόνο αν το βάρος της κοινής γνώμης, της πίεσης και των γεγονότων αναγκάσει την κυβέρνηση συνασπισμού να αλλάξει κατεύθυνση, θα αντιμετωπιστεί η απειλή στις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο και θα εξαναγκάσουν σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Όπως σχολιάζει ο Len McCluskey, το αριστερό φαβορί των εκλογών του επόμενου μήνα για τη θέση του κεντρικού γραμματέα στο μεγαλύτερο συνδικάτο της Βρετανίας, το Unite: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την αντίσταση, αλλά η τελική λύση θα είναι πολιτική».

[…]

Η κατεύθυνση που θα επιλέξει τώρα η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος για την οικονομία θα έχει σημαντικότατες συνέπειες όχι μόνο για το κόμμα, αλλά και για την εκστρατεία της αντίστασης που προσπαθούν να χτίσουν τα συνδικάτα. Αν όντως είναι να αποτρέψουν τις περικοπές, πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική προοπτική».12

Ο Milne, όπως και ο McCluskey, φαίνεται να εναποθέτουν τις ελπίδες του σε ένα ανανεωμένο Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Ed Miliband. Αυτό είναι μια υπεραισιόδοξη άποψη, για να το πούμε κομψά. Αν ο Aneurin Bevan και ο Tony Benn δεν μπόρεσαν να μεταλλάξουν το Εργατικό Κόμμα σε περιόδους όπου αυτό ήταν πολύ πιο δημοκρατικό και η συσπείρωση της εργατικής τάξης πολύ πιο δυνατή από ό,τι σήμερα, τι πιθανότητες υπάρχουν για μια πραγματική αλλαγή από το πρώην «παιδί-για-όλες-τις-δουλειές» του Gordon Brown; Σε κάθε περίπτωση, ο Milne πολύ σωστά θέτει το ζήτημα των εναλλακτικών πολιτικών. Αν, και αυτό είναι σημαντικό, το θέμα εδώ δεν είναι θέμα εκλογικών αποτελεσμάτων.

Οι ιδεολογικές παράμετροι που εμπεριέχονται στην αντίσταση προς τη λιτότητα είναι πολύ σημαντικές. Η τάση προς τη «δημοσιονομική εξυγίανση» είναι περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο μια πολιτική προσπάθεια για αποκατάσταση και ενδυνάμωση του νεοφιλελευθερισμού μετά από το τεράστιο σοκ που υπέστη κατά το χρηματοοικονομικό κραχ και την επιστροφή στο κράτος που αυτό απαίτησε.13 Η απόρριψη της αναγκαιότητας των περικοπών απαιτεί, όχι μόνο μια κριτική των ιδεολογικών δεδομένων που χρησιμοποιούνται για να τις αιτιολογήσουν, αλλά και κάποιους είδους ανάλυση ενός άλλου τρόπου εξόδου από την κρίση. Η επιστροφή σε κάποια μορφή κεϋνσιανισμού, όπως υποστηρίζουν ο Krugman, ο Reich και κάποιοι άλλοι κριτικοί της λιτότητας, δεν είναι αρκετή, αν μη τι άλλο γιατί αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη της ότι στις διάφορες οικονομικές πολιτικές εμπλέκονται αντιτιθέμενα ταξικά συμφέροντα.

Κατά συνέπεια, η λογική της αντίστασης στις περικοπές απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού οικονομικού προγράμματος. Αυτό είναι σαφές από την ελληνική εμπειρία, όπου η αυστηρότητα των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και το μέγεθος της αντίστασης των εργαζομένων έχουν οδηγήσει σε μια ευρύτερη συζήτηση για το πόσο επιθυμητή είναι η στάση πληρωμών, η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ίσως και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εξηγεί ο Πάνος Γκαργκάνας στη συνέντευξη που παραθέτουμε (http://www.isj.org.uk/index.php4?id=695&issue=128). Μια λεπτομερής περίληψη του τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο δημοσιεύει το Research on Money and Finance (RMF), μια ομάδα ερευνητών με βάση τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (School of Oriental and African Studies) στο Λονδίνο.

Η πιθανότητα της Ελλάδος να κάνει στάση πληρωμών -σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα του δημοσίου- βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε προσπάθεια να το αποκλείσει κατά την περιοδεία του στα Δυτικοευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα στα μέσα του Σεπτέμβρη:

«Δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας [...] αυτό θα προκαλούσε ρήξη στην ενότητα της Ευρωζώνης».14

Υπάρχει, όμως, διάχυτη δυσπιστία στις χρηματοοικονομικές αγορές για το αν η αναδιάρθρωση μπορεί να αποφευχθεί, δεδομένου του βάρους του χρέους σε μια οικονομία η οποία συρρικνώνεται.

Το RMF τάσσεται υπέρ αυτού που ονομάζει «αναδιάρθρωση από το δανειζόμενο». Με άλλα λόγια, αντί η Ελλάδα να επιτρέψει στις Δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, που είναι οι βασικοί κάτοχοι των Ελληνικών ομολόγων να αντιδράσουν στην αποτυχία των μέτρων λιτότητας με την επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους, της οποίας το βάρος θα πέσει στους ώμους των εργαζομένων, θα πρέπει μόνη της η χώρα να παγώσει τις δόσεις των δανείων. Μια τέτοια κίνηση θα συνοδευθεί με την αποχώρηση από το ευρώ, ώστε να αρθεί το βασικό εμπόδιο του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής και του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι νεοφιλελεύθερη και δεν λογοδοτεί σε οποιονδήποτε δημοκρατικό έλεγχο:

«Πρώτον, θα είναι πιο δύσκολο για τη χώρα που κάνει στάση πληρωμών να αντιμετωπίσει την εγχώρια τραπεζική κρίση χωρίς τον απόλυτο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Γενικότερα, αν μετά τη στάση πληρωμών, οι τράπεζες μεταφέρονταν στα χέρια του δημοσίου αλλά εξακολουθούσαν να παραμένουν στο Ευροσύστημα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για να αναμορφωθεί η οικονομία. Δεύτερον, η παραμονή στην ευρωζώνη θα πρόσφερε πολύ λίγο όφελος στη χώρα που κάνει στάση πληρωμών με την έννοια της πρόσβασης σε κεφαλαιακές αγορές, ή της μείωσης του κόστους δανεισμού. Τρίτον, δεν θα υπήρχε η επιλογή της υποτίμησης, αφαιρώντας έτσι το βασικό συστατικό της ανάκαμψης».15

Αλλά, η στάση πληρωμών και η αποχώρηση από το ευρώ θα πρέπει να συνοδευτεί από μια γενικότερη μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής προς τα Αριστερά:

«Από την πλευρά των εργαζομένων, αλλά και όλης της κοινωνίας, η απάντηση θα ήταν ένα ευρύ πρόγραμμα κρατικοποιήσεων και κρατικού ελέγχου της οικονομίας, με αφετηρία το χρηματοοικονομικό σύστημα. Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα εξασφάλιζε την επιβίωσή τους, αποφεύγοντας ένα σενάριο μαζικών αναλήψεων από τους καταθέτες. Επίσης, θα επιβάλλονταν έλεγχοι στο κεφάλαιο και το ξένο συνάλλαγμα, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος κεφαλαίου από τη χώρα και να ελαχιστοποιηθούν οι κερδοσκοπικές συναλλαγές. Έτσι, θα δημιουργούνταν συνθήκες οι οποίες θα επέτρεπαν την υιοθέτηση μιας βιομηχανικής πολιτικής που θα άλλαζε την ισορροπία της εγχώριας οικονομίας, ενδυναμώνοντας τον παραγωγικό τομέα. Μεσοπρόθεσμα, η πηγή της ανάπτυξης θα ήταν περισσότερο η αποφασιστική αναδιάρθρωση της οικονομίας, και λιγότερο η αύξηση των εξαγωγών λόγω υποτίμησης». 16

Το πρόγραμμα αυτό έχει κάποιες ομοιότητες με αυτό που υιοθέτησε η ριζοσπαστική-αριστερή συμμαχία «Οι Άνθρωποι πάνω από τα Κέρδη» (People Before Profit ) στη νότια Ιρλανδία τον Απρίλιο 2009. Παρόλο που η «Εναλλακτική Οικονομική Ατζέντα» της συμμαχίας δεν αφορά άμεσα στο ευρώ, προτείνει την κρατικοποίηση των τραπεζών, τη δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού συστήματος, και μιας Κρατικής Κατασκευαστικής Αρχής η οποία θα οργανώσει ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων, την ανάπτυξη νέων στρατηγικών βιομηχανιών, την αναμόρφωση των φόρων και των συντάξεων, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη εξάρτηση της Ιρλανδικής οικονομίας από το νεοφιλελεύθερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.17

Οι προτάσεις του RMF, όπως αυτές συνοψίζονται από το βασικό συγγραφέα τον Κώστα Λαπαβίτσα, τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση -και αντίθεση- στη ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα. Δύο είναι οι κύριες γραμμές κριτικής. Η μια είναι ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι μια υπαναχώρηση προς τον εθνικισμό. Αυτή η ανησυχία δεν είναι καθόλου γελοία. Για πολύ καιρό, κυριαρχούσε στην ελληνική Αριστερά μια έντονα εθνικιστική εκδοχή του Ευρωσκεπτικισμού, τόσο στο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ μέχρι την άνοδο του στην εξουσία το 1981, όσο και στο ισχυρό αλλά σταλινικό ΚΚΕ μέχρι σήμερα. Η τάση αυτή βασίζεται σε μια βαθύτερη αντίληψη της Ελλάδας ως μια χώρα «εξαρτημένη», καταπιεσμένη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αντί η χώρα που είναι σήμερα, δηλαδή μια σχετικά ανεπτυγμένη μητροπολιτική καπιταλιστική χώρα (αντίστοιχα, είναι συνήθης στη Ρεπουμπλικάνικη Αριστερά μια παρόμοια αντίληψη της νότια Ιρλανδίας ως μια «νεοαποικία»).18

Πάντως, η ευρωζώνη είναι υπαρκτή και οφείλουμε να τη λάβουμε υπόψη μας. Το σύστημα της ευρωζώνης δεν έχει μόνο ενσωματώσει το νεοφιλελευθερισμό στη θεσμική του αρχιτεκτονική, αλλά, όπως έχουν δείξει επανειλημμένα εκθέσεις του RMF και όπως αναφέρει και ο Χριστάκης Γεωργίου στο ίδιο τεύχος, το σύστημα εμπεριέχει μια ιεραρχία στην οποία οι περιφερειακές οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της νότιας Ιρλανδίας αποτελούν τις αγορές και τους δανειολήπτες για τις ισχυρότερες Δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες, και πρώτης και καλύτερης της Γερμανικής.19 Επιπλέον, οι σημερινές προσπάθειες «μεταρρύθμισης» της ευρωζώνης έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο το νεοφιλελεύθερο πολιτικό καθεστώς και να υποτάξουν τις δήθεν απείθαρχες περιφερειακές οικονομίες.

Η λογική της αντίστασης στα μέτρα λιτότητας οδηγεί αναπόφευκτα στη στάση πληρωμών και την αποχώρηση από το ευρώ. Η ιδέα ότι μια τέτοια πολιτική σημαίνει και την εγκατάλειψη του διεθνισμού βασίζεται σε μια προσέγγιση για την ιστορία, κατά την οποία υπάρχει μια γραμμική κίνηση από το εθνικό, στο Ευρωπαϊκό και από εκεί στο διεθνές επίπεδο. Αλλά η ιστορία εξελίσσεται διαλεκτικά, με ξαφνικές στροφές και επιστροφές και όχι σε μια ευθεία γραμμή. Μια απόσχιση από το ευρώ στην Ελλάδα ή και αλλού, που θα οδηγούσε σε μια επιτυχή υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των υπηρεσιών και του βιοτικού επιπέδου θα μπορούσε να δράσει ως φάρος για ένα νέο, μαχόμενο διεθνισμό, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τελείως διαφορετική Ευρώπη.

Η δεύτερη κριτική είναι πιο σοβαρή. Η αποχώρηση από το ευρώ δεν θα ήταν απαραιτήτως προς όφελος των εργαζομένων. Η επιστροφή στο παλιό νόμισμα, τη δραχμή, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε μια σημαντική σε μέγεθος υποτίμηση. Όντως, όπως τονίζει η έκθεση του RMF, αυτό είναι ένας από τους λόγους που ωθεί για αποχώρηση από την ευρωζώνη: ότι οι αδύνατες οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας έχουν υποχρεωθεί να είναι δεμένες στη γερμανική οικονομία, όπου το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά πολύ συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, χωρίς οι αδύναμες οικονομίες να κατέχουν το παραδοσιακό εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματός τους για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Η υποτίμηση θα μείωνε τις τιμές των ελληνικών εξαγωγών σε σύγκριση με αυτές των ανταγωνιστών τους. Αλλά, επειδή η υποτίμηση φέρνει και άνοδο των τιμών των εισαγωγών, το πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν μια αύξηση του πληθωρισμού και άρα μια μείωση των αληθινών μισθών, εκτός και αν οι εργαζόμενοι αντιδράσουν αποτελεσματικά. Σε σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του βρετανικού καπιταλισμού -το 1931, το 1967, το 1992, το 2008- η υποτίμηση έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο αύξησης της ανταγωνιστικότητας και αύξησης του ρυθμού εκμετάλλευσης. Μια από τις εκδοχές του κεϋνσιανισμού (όχι απαραίτητα αυτή του ίδιου του Κέϋνς) θεωρεί την υποτίμηση και τον πληθωρισμό πιο αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των πραγματικών μισθών και αύξησης των κερδών, από τις καθιερωμένες προσπάθειες μείωσης των ονομαστικών μισθών.20

Χωρίς αμφιβολία, αν το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου διαφανεί ότι αποτυγχάνει, σημαντικοί κύκλοι του ελληνικού κεφαλαίου μπορεί να στραφούν προς τη λύση της στάσης πληρωμών και της υποτίμησης για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους. Άλλωστε, όπως τονίζει η τελευταία έκθεση του RMF, αυτή είναι ακριβώς η πολιτική που ακολούθησε η Ρωσία το 1998 και η Αργεντινή το 2001 όταν αντιμετώπισαν χρηματοοικονομικά κραχ. Αλλά αυτό που δείχνει μια τέτοια επιλογή, είναι ότι η στάση πληρωμών και η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι πανάκεια. Η αναδιανεμητική πάλη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποια τάξη θα πρέπει να πληρώσει για την κρίση, θα συνεχιζόταν. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η στάση πληρωμών και η αποχώρηση από το ευρώ, με τη συνεπακόλουθη ακύρωση των μέτρων λιτότητας, θα δημιουργούσε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την υπεράσπιση των μισθών, των συντάξεων, των θέσεων εργασίας και των υπηρεσιών, και ειδικότερα για την πάλη για τα ευρύτερα εναλλακτικά προγράμματα που προτείνει το RMF και η συμμαχία «Άνθρωποι πάνω από τα Κέρδη».

Μια τρίτη αντίρρηση -η οποία δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει στις συζητήσεις στην Ελλάδα- θα ήταν ότι αυτά τα προγράμματα δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εναλλακτική οικονομική στρατηγική που πρότεινε η μεταρρυθμιστική Αριστερά τη δεκαετία του 1970. Όπως είχε υποστηρίξει ο Tony Benn οι σύμμαχοί του και το Κομμουνιστικό Κόμμα, η στρατηγική που πρότειναν ήταν μια σειρά από μέτρα για να αυξηθεί ο κρατικός έλεγχος της οικονομίας, ώστε να μειωθεί ο έλεγχος των πολυεθνικών επιχειρήσεων και να αναδιαρθρωθεί η βρετανική οικονομία προς έναν πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό καπιταλισμό.21

Είναι όντως αλήθεια ότι το περιεχόμενο των προγραμμάτων του RMF και του «Άνθρωποι πάνω από τα Κέρδη» ταυτίζονται σε πολλά σημεία με αυτό της εναλλακτικής οικονομικής στρατηγικής. Αλλά η απόρριψη τους με αυτά τα επιχειρήματα, σημαίνει ότι αγνοούμε εντελώς το τωρινό πλαίσιο, το οποίο είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό της δεκαετίας του 1970. Μετά από μια γενιά απορρυθμίσεων που προκάλεσαν μια καταστροφική οικονομική ύφεση, η πρόταση μέτρων για μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο της οικονομίας είναι μια επιθετική στρατηγική που προκαλεί την εξουσία του κεφαλαίου. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό το πώς αντιλαμβανόμαστε το πρόγραμμα. Αν αντιμετωπιστεί, όπως έγινε με την εναλλακτική οικονομική στρατηγική, ως μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια διάσωσης του καπιταλισμού, τότε οι κίνδυνοι είναι προφανείς. Αλλά, αν θεωρηθεί ως ένα σύνολο μεταβατικών αιτημάτων, με την ίδια έννοια που αυτά θεωρήθηκαν ως τέτοια από τη Κομμουνιστική Διεθνή και τον Τρότσκι, τότε όλα αλλάζουν.

Τα μεταβατικά αιτήματα ξεκινούν από τις άμεσες ανάγκες του αγώνα, αλλά η λογική της ικανοποίησης τους προϋποθέτει τη σύγκρουση με το κεφάλαιο. Όπως αναφέρεται στις «Θέσεις για την Τακτική» που υιοθέτησε το Τρίτο Συνέδριο της Κομιτερν το 1921:

«Τα κομμουνιστικά κόμματα δεν προτείνουν μινιμαλιστικά προγράμματα για να ενδυναμώσουν και να βελτιώσουν την τρεκλίζουσα δομή του καπιταλισμού. Η καταστροφή αυτής της δομής παραμένει ο βασικός τους στόχος και η άμεση αποστολής τους. Αλλά για να εκπληρώσουν την αποστολή αυτή, τα κομμουνιστικά κόμματα θα πρέπει να προτάσσουν αιτήματα των οποίων η ικανοποίηση αποτελεί την άμεση και επείγουσα ανάγκη της εργατικής τάξης, και πρέπει να αγωνιστούν για αυτά τα αιτήματα με μαζικό αγώνα, ανεξάρτητα από το αν είναι συμβατά ή όχι με την οικονομία της κερδοφορίας της καπιταλιστικής τάξης. Στη θέση των μινιμαλιστικών προγραμμάτων των μεταρρυθμιστικών και των κεντρώων, η Κομιντέρν βάζει τον αγώνα για τις απτές ανάγκες του προλεταριάτου, για ένα σύστημα αιτημάτων που στο σύνολο τους θα απόδομήσουν την εξουσία της αστικής τάξης, θα οργανώσουν το προλεταριάτο, θα αποτελέσουν στάδια στον αγώνα για τη δικτατορία του προλεταριάτου και κάθε αίτημα θα εκφράζει από μόνο του τις ανάγκες των ευρύτερων μαζών, ακόμα και αν οι ευρύτερες μάζες δεν είναι συνειδητά υπέρ μιας δικτατορίας του προλεταριάτου».22

Αυτός είναι ο τρόπος που θα πρέπει γίνουν κατανοητά αυτά τα προγράμματα. Η στάση πληρωμών, η κρατικοποίηση των τραπεζών, η θέσπιση ελέγχων στο κεφάλαιο, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων -όλα αυτά είναι απαραίτητα για να καλύψουν τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας σε οικονομίες που είναι κατεστραμμένες από την ύφεση και την κερδοσκοπία. Αλλά η εφαρμογή τους σημαίνει μια μαζική αντιπαράθεση με τις υπάρχουσες δομές της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή τους δείχνει το δρόμο όχι προς την αναδιάρθρωση του καπιταλισμού, αλλά πέρα από αυτήν.

Αυτό δε σημαίνει ότι αυτά τα προγράμματα είναι ευρύτερα εφικτά ή ολοκληρωμένα -η αποχώρηση από το ευρώ φυσικά, δε σημαίνει τίποτα για τη Βρετανία. Για παράδειγμα, καθώς όλα τους έχουν ως αφετηρία τις συνέπειες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεν αναφέρουν καθόλου το σημαντικότατο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η Εκστρατεία κατά της Κλιματικής Αλλαγής (Campaign against Climate Change) έχει δημοσιεύσει, με την υποστήριξη πολλών συνδικάτων, μια έκθεση και ένα φυλλάδιο που παρουσιάζουν λεπτομερείς προτάσεις για να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για να αναμορφωθούν σπίτια και δημόσια κτίρια σε μια βάση χαμηλής κατανάλωσης διοξειδίου του άνθρακα, και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ένα πρόγραμμα το οποίο τώρα έχει υποστηριχθεί από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών. Αυτές οι προτάσεις θα είχαν το διπλό όφελος της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της αντιμετώπισης της κρίσης της ανεργίας που ακόμα και το ΔΝΤ πλέον παραδέχεται. Μετά την Κοπεγχάγη, ποιός έχει αμφιβολίες ότι αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να κερδηθούν μόνο ενάντια και παρά την μανιώδη αντίσταση του κεφαλαίου;23

Και φυσικά, οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι κενό χωρίς την πολιτική βούληση και την κοινωνική εξουσία που θα το κάνουν πραγματικότητα. Το αν αυτές θα υπάρξουν εξαρτάται από τα κινήματα που θα αναπτυχθούν ενάντια στη λιτότητα. Η αντίσταση μπορεί να χρειάζεται μια εναλλακτική πολιτική, αλλά αυτή η εναλλακτική πολιτική θα παραμείνει ένα όνειρο χωρίς την ανάπτυξη της αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, ένα σημαντικό στοιχείο μιας αποτελεσματικής απάντησης από την πλευρά της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην κρίση είναι να εξηγήσουμε τόσο αυτό που επιθυμούμε, όσο και αυτό στο οποίο εναντιωνόμαστε.

Πηγή:Με αφορμή

“Ψάξτε πώς φούσκωσε το χρέος σας και διαγράψτε το”

 

«Πιστεύω πως η απάντηση είναι η διαγραφή του χρέους· αλλά το άνοιγμα των βιβλίων είναι μία καλή αρχή!», δηλώνει στην Ελευθεροτυπία, ο Καναδός μαρξιστής οικονομολόγος Μάικλ Λίμποβιτς και σύμβουλος, μεταξύ άλλων, της κυβέρνησης Τσάβες στη Βενεζουέλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κρίση χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με συνέντευξή του στην «Ε», ο κ. Λίμποβιτς προτρέπει να διδαχτούμε από την εμπειρία του Ισημερινού και τη δημιουργία επιτροπής οικονομικού ελέγχου για το εξωτερικό χρέος, ενώ όσον αφορά την ευρωπαϊκή κρίση, εκτιμά ότι το κεφάλαιο θα βγει πιο ισχυρό λόγω της απουσίας ενός σθεναρού αγώνα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το βάρος της επίλυσης ενός προβλήματος, όπως λέει, του κεφαλαίου.

Ο Μάικλ Λίμποβιτς, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ, διευθύνει το πρόγραμμα «Πρακτικές Μετασχηματισμού και Ανθρώπινη Ανάπτυξη» στο ερευνητικό κέντρο Μιράντα του Καράκας. Είναι καλεσμένος στη χώρα μας για μια σειρά διαλέξεων από το Ινστιτούτο Πουλαντζά.

Την Τετάρτη το απόγευμα (7 μ.μ.) θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Γκέτε με θέμα «Χτίζοντας τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα: η λογική του κράτους», ενώ τη Δευτέρα 13 του μηνός θα μετάσχει μαζί με τη Χιλιανή κοινωνιολόγο Μάρτα Χάρνεκερ, στη Θεσσαλονίκη, σε συνέδριο με θέμα «Κρίση και σύγχρονος καπιταλισμός».

Η Μάρτα Χάρνεκερ θα μιλήσει επίσης την προσεχή Πέμπτη (7 μ.μ.) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για τις «Προκλήσεις της Αριστεράς τον 21ο αιώνα. Η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής».

**Κύριε Λίμποβιτς, είναι επίκαιρος ο μαρξισμός σήμερα; Γιατί παρά τη βαθιά κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, η Αριστερά, σε όλες της τις εκδοχές, δεν συγκινεί τον κόσμο;

«Μια μαρξιστική ανάλυση αναλύει τον καπιταλισμό ως σύστημα με συγκεκριμένες σχέσεις ιδιοκτησίας και τάσεις (συμπεριλαμβανομένης της τάσης για κρίση). Βλέπουμε την αξία της μπροστά μας. Αντιθέτως, οι μη μαρξιστικές θεωρίες έχουν ένα μυθικό μοντέλο με το οποίο αντικαθιστούν την πραγματικότητα και όταν το μοντέλο είναι ολοφάνερα λάθος καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μοντέλο είναι τέλειο, αλλά η πραγματικότητα λάθος.

Τέλειο μοντέλο, λάθος η πραγματικότητα

Οτι, για παράδειγμα, η κρίση δεν είναι σύμφυτη αλλά αποτέλεσμα κακών καπιταλιστών, κακών τραπεζιτών, κακών δανειοληπτών, κακών κυβερνήσεων, κακών λαθών. Πολύς κόσμος δεν πιστεύει πια ότι ο καπιταλισμός είναι τέλειος, αλλά εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Ο Μαρξ κατανόησε ότι υπήρχε μία σύμφυτη τάση στο να θεωρούν οι εργαζόμενοι τις απαιτήσεις του κεφαλαίου ως κοινό τόπο.

Δεν είναι εύκολο να ανατρέψεις την αντίληψη αυτή – ειδικά όταν τα πανεπιστήμια και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να κάνουν τη μαρξιστική ανάλυση αόρατη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε παρ’ όλα αυτά, ότι ένα ακόμη πρόβλημα ήταν η πολιτική αποτυχία της ίδιας της Αριστεράς – η υιοθέτηση από πλευράς της ενός παλαιού μοντέλο, το οποίο υπαγορεύει στους ανθρώπους μάλλον, παρά μαθαίνει από αυτούς».

**Μιλάτε για «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Εννοείτε το είδος του «αυταρχικού κρατικού σοσιαλισμού» των πρώην κομμουνιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης; Μπορεί το ιδιωτικό κεφάλαιο να συνυπάρξει σε μια μελλοντική σοσιαλιστική κοινωνία;

«Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση προέρχεται από τον Ουρουγουανό συγγραφέα Εντουάρντο Γκαλεάνο σχετικά με την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ. Ελεγε ότι έχουμε προσκληθεί σε μία κηδεία, αλλά ο εκλιπών δεν είναι δικός μας. Τονίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην αντίληψη του Μαρξ για μια κοινωνία που θα κατευθύνεται προς την πλήρη ανάπτυξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων και ότι απαραίτητα απαιτεί μια βαθιά δημοκρατία και διαδικασία λήψης αποφάσεων στις κοινότητες και τους χώρους εργασίας (κάτι που δεν υπήρχε στο ανατολικοευρωπαϊκό μοντέλο).

*Υπάρχει χώρος για το ιδιωτικό κεφάλαιο;

Προτιμώ να μην είμαι δογματικός στο ζήτημα αυτό. Μια μελλοντική σοσιαλιστική κοινωνία θα έπρεπε να εξασφαλίζει συνθήκες όπως η διαφάνεια, η διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους εργαζομένους και η υπευθυνότητα προς τις κοινότητες και την κοινωνία.

Αν το ιδιωτικό κεφάλαιο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους όρους -τους οποίους αποκαλώ “σοσιαλιστικές προϋποθέσεις”- τέλεια. Θεωρώ όμως ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα αυτοαποκλειστεί γιατί δεν θα εκπληρώνει τους όρους που η κοινωνία θέλει. Παρ’ όλα αυτά είναι κάτι που μένει να το δούμε».

**Ποια είναι η εμπειρία σας ως συμβούλου της μπολιβαριανής κυβέρνησης του κ. Τσάβες στη Βενεζουέλα; Ακούγονται κατηγορίες για τάσεις απολυταρχισμού…

«Αν και υπήρξα σύμβουλος κατά το παρελθόν αρκετών υπουργείων, αυτή τη στιγμή διευθύνω ένα πρόγραμμα ανθρώπινης ανάπτυξης και πρακτικής σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο είναι τμήμα του υπουργείου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Με αυτή την ιδιότητα, έρχομαι σε επαφή κυρίως με κοινωνικά κινήματα (κοινότητες και εργαζόμενους) και το βρίσκω πολύ συναρπαστικό για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσω της πρακτικής. Θα υπάρχουν πάντοτε εντάσεις μεταξύ της ανυπομονησίας των από πάνω και της εμπειρίας των από κάτω, αλλά έχω εμπιστοσύνη στη θέληση των από κάτω να αγωνιστούν και στον τρόπο που ο πρόεδρος Τσάβες αντιμετώπισε αυτά τα κινήματα (με ιδιαίτερο σεβασμό στη διαχείριση των εργαζομένων και της κοινότητας)».

*Ασφαλώς, εκτός Βενεζουέλας θα ακούτε κατηγορίες για παραβιάσεις από την κυβέρνηση. Δεν εκπλήσσει γιατί αυτά που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν προέρχονται από την εσωτερική αντιπολίτευση και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης (τα οποία συνιστούν ένα ντε φάκτο κόμμα αντιπολίτευσης που τοποθετείται δεξιότερα και του Fox News. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Πόσα, για παράδειγμα, ακούτε για τις δολοφονίες κοινωνικών ακτιβιστών(συνδικαλιστών κ.λπ.) στην Κολομβία;

«Λέω στον κόσμο ότι, αν θέλουν να μάθουν για τη Βενεζουέλα, θα πρέπει να την επισκεφθούν και να δουν μόνοι τους, αλλά μέχρι τότε θα μπορούσαν να διαβάζουν τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης στο Ιντερνετ για θέματα που δεν μεταδίδει ο καπιταλιστικός Τύπος».

Ευρωπαϊκή κρίση- Εσωτερική ανισορροπία

**Πώς βλέπετε την τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση; Θα επιβιώσει το ευρώ; Και αν όχι δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε εθνικιστικούς ανταγωνισμούς σαν αυτούς της δεκαετίας του ’30;

«Η ευρωπαϊκή κρίση πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με την κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Εχει ωστόσο δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της εσωτερικής οικονομικής ανισορροπίας της Ευρώπης και της κυρίαρχης θέσης των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

Δεν μπορώ να προβλέψω το πώς θα επιλυθεί, αλλά θεωρώ ότι λόγω της απουσίας ενός αγώνα κατά της προσπάθειας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το βάρος της επίλυσης ενός προβλήματος του κεφαλαίου, το κεφάλαιο θα βγει ενισχυμένο και όλοι οι υπόλοιποι εξασθενημένοι».

*Πώς η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσε να βοηθήσει στον αγώνα κατά του χρέους;

«Υπάρχει ένα πραγματικό μάθημα από τον Ισημερινό όπου δημιουργήθηκε μία επιτροπή οικονομικού ελέγχου για το εξωτερικό χρέος και η οποία αποκάλυψε το μέγεθος κατά το οποίο το χρέος είχε διογκωθεί χωρίς κανένα όφελος για τον λαό του Ισημερινού.

Πιστεύω πως η απάντηση είναι η διαγραφή του χρέους· αλλά το άνοιγμα των βιβλίων είναι μία καλή αρχή!»

Πηγή:No Budget

Όργιο μυστικής διπλωματίας στο Αιγαίο

 

Υπάρχει μυστική διπλωματία; Ναι. Αυτό συνάγεται από τον έντονο εκνευρισμό που επιδεικνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς πλέον οι εφημερίδες συνθέτουν κομμάτι-κομμάτι το «ενεργειακό» πάζλ στο Αιγαίο. Όπως επίσης αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, η κατάληξη θα είναι, σύμφωνα με τα όσα «μαγειρεύει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η συνεκμετάλλευση. Στο όνομα της «ειρήνης», που με αυτόν τον τρόπο θέλουν να υπογράψουν οι διεθνιστές και «κοσμοπολίτες» θιασώτες του ραγιαδισμού που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ζαλοκώστα.

Κινούμαστε, αλλά για λογαριασμό ποιανού;


Μάθαμε λοιπόν ότι στη Βουλή, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ανακοίνωσε τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει τις διαδικασίες παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και (συν)εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά λίγο μετά τις ανακοινώσεις που κατέγραφαν την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, αλλά και την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανάλογων με αυτό του Πρίνου, σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Ο λόγος για πετρέλαια, η εκμετάλλευση των οποίων θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, αλλά και να προκαλέσει μια «έκρηξη» στην ανάπτυξή της. Το καλό είναι ότι υπάρχουν κοιτάσματα και σε περιοχές όπου η Άγκυρα δεν μπορεί να εγείρει απαιτήσεις (αν και με αυτούς που μας κυβερνούν, ποτέ δεν ξέρεις...), όπως είναι η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, ο Πατραϊκός Κόλπος, ο Μεσσηνιακός Κόλπος, η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και η Δυτική Θράκη, είναι περιοχές όπου τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών, ήταν τουλάχιστον ενθαρρυντικά.

Η Αθήνα «φοβάται» την Άγκυρα

Φυσικά, το στοίχημα» είναι πολύ μεγαλύτερο στη γνωστή ως «λεκάνη του Ηροδότου» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου (οι ειδικοί μιλάνε για 15 τρις κυβικά μέτρα), που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου για πολλές δεκαετίες. Οι Κύπριοι έχουν ήδη κινητοποιηθεί, καθώς έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα και κινούνται στην κατεύθυνση του ορισμού της ΑΟΖ. Δεδομένου ότι εκεί τα θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχουν και η κατάσταση είναι παραπάνω από ασαφής (αφήνοντας πολύ ζωτικό χώρο για «πρωτοβουλίες» διαφόρων τύπων), μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Τούρκων και των Ισραηλινών, με την Ελλάδα να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και την ηγεσία της να μην κινείται, για να μην «εκνευρίσει» την Άγκυρα.

Μαξίμου της συμφοράς...

Σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης γεωπολιτική αναδιάταξη και όπου ο ενεργειακός χάρτης θα κρίνει πάρα πολλά και κυρίως την ισχύ των κρατών, η Αθήνα είτε αδρανεί, είτε κινείται σε μια ανεξήγητα «συγκαταβατική», έναντι της Άγκυρας, βάση. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, είναι το εξής: υπάρχει παρασκηνιακή απόφαση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο; Όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια λογική συνεκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου, εξ ου και η «πρεμούρα» της να επισπεύσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τότε, στο πλαίσιο του «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου», πολλά θα μπορούν να δικαιολογηθούν...
πηγή

Είναι δυνατόν να είστε ΤΟΣΟ ΣΤΟΚΟΙ βρε παλικάρια;

 

Βρέθηκαν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην προκύρηξη της Σέχτας μετά την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, η είδηση διασταυρώνεται και από το καλά ενημερωμένο crimes on air.
Προσέξτε τώρα τι γίνεται: πιστεύουμε ότι οι “σκηνοθέτες” τις προκήρυξης δεν έχουν σχέση με τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν εμπλοκή στην γιάφκα των συλληφθέντων για τους πυρήνες της φωτιάς, τότε μιλάμε για στάχτη που θα απομακρύνει τις αρχές από την εύρεση των δολοφόνων και θα μείνει στους σκηνοθέτες.
Το εξοργιστικό είναι ότι εάν οι πιτσιρικάδες ανέλαβαν το φορτίο της σκηνοθεσίας πιστεύοντας ότι βοηθούν “ιδεολογικά αδέρφια” τους, τότε είναι το λιγότερο ΗΛΙΘΙΟΙ.

Μακάρι να βγούμε λάθος και όντως να έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφόρω οι χρήστες του οπλισμού και όχι οι φύλακες.

Εάν όμως αποδειχτεί το αντίθετο, υπάρχει δηλαδή διαβάθμιση χαμηλότερης κλίμακας που έκαναν την “αποθήκη” και την “διαφήμιση” τότε ελπίζουμε οι συλληφθέντες να μην είναι τόσο ΣΤΟΚΟΙ και να πάρουν την ευθύνη πάνω τους παριστάνοντας τους ήρωες με την σιωπή τους.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΟΥΤΕ ΙΔΕΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΥΤΕ “ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”. ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ – ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ, ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ.Μην τρώτε λοιπόν κουτόχορτο από τους καραγκιόζηδες τους ινστρούχτορες που παίζουν με εκατομύρια και κλείσετε το στόμα σας. Αφού τους εκτιμάτε και πιστεύετε ότι είναι “αγωνιστές” και “ήρωες”, ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ.
Όχι πάλι να εξαργυρώσουν νέους “Αλέξηδες”.

Μεγάλο μέρος απο τα όπλα που βλέπεται στη φωτογραφία της ΣΕΧΤΑ βρέθηκαν στην Νέα Σμύρνη.Αρκετά απο τα όπλα είναι 9αρια Αυστριακού τύπου glock.
ολυμπία

«Πυρήνας» επιχειρηματικής δραστηριότητας ΛΑΘΡΟμεταναστών η Αριστοτέλους

 

Αλλάζει ο εμπορικός χάρτης ενός από τους πλέον τραγουδισμένους δρόμους της Αθήνας, ως αποτέλεσμα αλλοίωσης της πληθυσμιακής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής.
Η οδός Αριστοτέλους εξελίσσεται σε έδρα επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταναστών και προσφύγων και μάλιστα, με συγκεκριμένο «target group», για κάθε εγχείρημα.

Στην ευρύτερη περιοχή, τα τελευταία χρόνια, έχουν εγκατασταθεί μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενοι κυρίως από την Ασία και λιγότερο από την Αφρική, οι οποίοι αργά και σταθερά, κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στην τοπική εμπορική κίνηση. Κοινός εχθρός είναι η οικονομική κρίση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μόνο τον τελευταίο χρόνο να κλείσουν 25-30 από τα συνολικά 145 καταστήματα του δρόμου, σε απόσταση μόλις μισού χιλιομέτρου, από την Αγίου Μελετίου μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας.

Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι από τα 105 μαγαζιά, που λειτουργούν στην περιοχή, 64 είναι ελληνικά και τα υπόλοιπα 41 ανήκουν σε μετανάστες. Από τα τελευταία, 12 ανήκουν σε μετανάστες από το
Μπαγκλαντές, 7 σε Αλβανούς, 4 σε Σύρους, 4 σε Αφγανούς, 2-3 σε Πολωνούς, 3-4 σε Νιγηριανούς, 2 σε Αιγυπτίους, 2 σε Κινέζους και ένα σε μετανάστη από το Καμερούν.
Η κατανομή των εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελλήνων, στην οδό Αριστοτέλους, έχει ως εξής: τέσσερα φαρμακεία, δύο υδραυλικοί, δύο ηλεκτρολόγοι, δύο μεσιτικά γραφεία, δύο πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, δύο φούρνοι, δύο super market, ένα pet shop, δύο κρεοπωλεία, δύο μεταποιητές, ένα ανθοπωλείο, ένα τυπογραφείο, ένας τεχνίτης τεντών, ένα κατάστημα πυρασφαλειών, ένα εξοπλισμών κουζίνας, ένα με χρώματα/σιδηρικά, ένα φοροτεχνικό γραφείο, ένα καθαριστήριο, τρεις κάβες, ένα κατάστημα ηχητικών συστημάτων, δύο κινητής τηλεφωνίας, ένα με κλωστές και είδη ραπτικής, ένα πώλησης υποδημάτων, ένα με παιδικά ρούχα, τρία Video Club, δύο κοσμηματοπωλεία, ένα επιπλάδικο και ένα με μικροέπιπλα.

Αντίθετα, τον κλάδο των mini market, «κινούν», στην πλειονότητά τους, μετανάστες από το Μπαγκλαντές (6 από τα 13). Ακολουθούν Έλληνες (2), Πολωνοί (1), Πακιστανοί (1), Αλβανοί (1), Νιγηριανοί (1), Σύροι (1). Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται με τα κουρεία/κομμωτήρια, από τα οποία δύο ανήκουν σε Έλληνες, δύο σε προερχόμενους από το Μπαγκλαντές, δύο σε Αλβανούς και από ένα σε Αφγανούς και Νιγηριανούς. Ο χώρος, εξάλλου, των Internet Cafe/Call Center μοιράζεται μεταξύ Αφγανιστάν (2), Μπαγκλαντές (1), Πακιστάν (1) και Νιγηρία (1) και των Money Transfer (μεταφοράς χρημάτων) επίσης μεταξύ Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Νιγηρίας και Συρίας με κάθε κοινότητα να έχει το δικό της μαγαζί.

Τα τρία καταστήματα ψιλικών στην περιοχή ανήκουν σε Αλβανούς μετανάστες και τα δύο παραδοσιακά καφενεία σε Έλληνες. Εσχάτως άνοιξε fast food από μετανάστη του Μπαγκλαντές, ένα cafe bar από προερχόμενο από το Καμερουν και κατάστημα με μπιλιάρδα από Σύρους συνεταίρους.

Σημειώνεται ότι κάποια καταστήματα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, είτε αλλάζουν χρήση, είτε προσπαθούν να συνδυάσουν δύο χρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία τους. Αυτό παρατηρείται και στα ψιλικατζίδικα, που πωλούν πλέον και είδη τροφίμων, όπως και οι κάβες, που εντάσσουν στα προς πώληση προϊόντα τους και ψιλικά, αλλά και cafe bar, που «φιλοξενούν» μηχανήματα με φρουτάκια.

Στην ερώτηση «πως πάνε οι δουλειές», οι απαντήσεις ποικίλουν. Εκείνοι που βλέπουν τη δουλειά τους να ανθεί είναι οι μεσίτες, καθώς στην περιοχή εξακολουθεί να υπάρχει κινητικότητα, με ιδιοκτήτες ακινήτων, που πωλούν, ή νοικιάζουν. Ευχαριστημένοι εμφανίζονται και οι πράκτορες τυχερών παιχνιδιών, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν πελάτες από όλες τις χώρες. «Multiethnic» πελατεία έχουν, επίσης, τα φαρμακεία και οι φούρνοι.

Η γκρίνια ξεκινά εκεί όπου αυξάνει ο ανταγωνισμός. Mini market και καταστήματα, που απευθύνονται κυρίως σε κοινό ντόπιο και από την Ανατολική Ευρώπη, καταγράφουν πτώση τζίρου παράλληλα με τη συρρίκνωση Ελλήνων και Ανατολικοευρωπαίων από τον ενεργό πληθυσμό της περιοχής. Ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων και καταστημάτων με είδη δώρων, ρούχα ή άνθη, εμφανίζονται προβληματισμένοι με τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.

Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και επιχειρηματίες μετανάστες «προηγούμενης γενιάς», κυρίως Αλβανοί και Πολωνοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν πρώτοι στην περιοχή, αλλά αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, λόγω οικονομικής κρίσης κυρίως, όμως, λόγω ανταγωνισμού με τη «νέα γενιά» μεταναστών από χώρες Ασίας. Οι Ασιάτες, από την πλευρά τους, διαμαρτύρονται για τη δυσκολία, που -όπως δηλώνουν- αντιμετωπίζουν στη διαδικασία εξασφάλισης της άδειας να ανοίξουν ένα κατάστημα, για τα ενοίκια, που αξιολογούνται ως εξαιρετικά υψηλά σε σχέση με τις δυνατότητες της περιοχής, και γενικότερα για τη συρρίκνωση των εσόδων τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όλοι, ανεξαιρέτως εθνικότητος, κάνουν λόγο για αυξημένη εγκληματικότητα, που επηρεάζει την εμπορική τους δραστηριότητα.
πηγή

Η ‘’ΤΡΟΪΚΑ’’ ΕΠΙΤΗΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΜΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!-ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομ/διο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται και να λειτουργούν βιντεοκάμερες σε όλους τους δημόσιους χώρους .
Παρ’ ότι αναγνωρίζεται στο νομ/διο ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία καμερών ,οι οποίες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν εικόνες ,ηχητικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες ,περιορίζει και φαλκιδεύει ατομικά δικαιώματα ,προσωπικά δεδομένα μαζί με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του απορρήτου των επικοινωνιών ,η κυβέρνηση επιτρέπει τελικά τη χρήση τους.

Τα διάτρητα άλλοθι και τα προσχήματα ...
για την εγκατάσταση καμερών θα είναι, πάντα κατά το νομ/διο ,η επίκληση της προστασίας της ζωής, της ιδιοκτησίας (!) , του φυσικού περιβάλλοντος (!) καθώς και η προστασία της εθνικής άμυνας(!),της κρατικής (!) και δημόσιας ασφάλειας!

Με δύο λόγια με οποιαδήποτε επίκληση ‘’κινδύνων’’ όπως οι ανωτέρω ,πράγμα κάτι παραπάνω από εύκολο , οι δημόσιοι χώροι θα πλημυρίσουν από κάμερες – χαφιέδες και από φοβισμένους επιτηρούμενους πολίτες ,που αντί να έχουν , όπως παλιά ,τον ‘’χαφιέ’’ από πίσω τους ,θα τον ψάχνουν από πάνω τους!
iskra.gr

Η επιθετικότητα του ΣΕΒ

 

του Γιώργου Δελαστίκ

Υπερβαίνει τα όρια η αλαζονεία που επιδεικνύει εμπράκτως το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Εκτιμώντας -σωστά ομολογουμένως- ότι η υποτονική αντίδραση των εργαζομένων στην καταιγίδα μέτρων της κυβέρνησης που καταλύουν θεμελιώδη δικαιώματά τους συνιστά μοναδική ευκαιρία κατεδάφισης όλων των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα και στον ιδιωτικό τομέα,... ο πρόεδρος των βιομηχάνων προχώρησε σε δύο εντυπωσιακές κινήσεις.

Πρώτον, κατέθεσε ένα υπόμνημα με προτάσεις επιστροφής των εργασιακών σχέσεων στον... 19ο αιώνα!

Ζητεί κατάργηση του 8ώρου και μετατροπή του σε 10ωρο, χωρίς την καταβολή καν υπερωριακής αμοιβής, απλώς αφαίρεση των 2 επιπλέον ωρών δουλειάς σε κάποια εποχή που θα κρίνει ο εργοδότης.

Ζητεί κατάργηση της σαββατιάτικης αργίας σε όποιους κλάδους ισχύει, επαναφορά της εργασίας το Σάββατο και παροχή ρεπό κάποια άλλη ημέρα.

Ο ΣΕΒ θέλει να καταργηθεί κάθε αγορανομικός έλεγχος και να απελευθερωθεί πλήρως η αισχροκέρδεια, να καταργηθεί ακόμη και η απλή ενημέρωση του υπουργείου για τις αυξήσεις τιμών των προϊόντων - μέχρι και φαρμακεία χωρίς... φαρμακοποιούς απαιτεί ο Δ. Δασκαλόπουλος!

Εκατοντάδες προκλητικές προτάσεις. Γνωστή η τακτική. Και το ένα... δέκατο ή το ένα εικοστό από αυτές αν περνούσαν, θα μεταμόρφωναν την κοινωνία σε ζούγκλα. Η δεύτερη εντυπωσιακή κίνηση του προέδρου του ΣΕΒ ήταν ότι προσπάθησε να εκθέσει και να υπονομεύσει, εξευτελίζοντάς τον, τον πιο απίθανο άνθρωπο: τον... πρόεδρο της ΓΣΕΕ (!) Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και μέσα στο ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ως υπερβολικά ενδοτικός σε κάθε απαίτηση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Ο ΣΕΒ διοχέτευσε προχθές σε όλα τα μέσα ενημέρωσης την είδηση ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συμφώνησε στη μείωση ως 12% των μισθών όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες για έναν συν έναν χρόνο θα μπορούν να καθορίζουν μισθούς 12% χαμηλότερους από τους κατώτατους των κλαδικών συμβάσεων.

Ο Γ. Παναγόπουλος διατείνεται ότι δεν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και κάνει λόγο σε δήλωσή του για «ψευδή κατασκευασμένη είδηση» και για «μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων» διατεινόμενος ότι «η ΓΣΕΕ ούτε συμφώνησε ούτε θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Αγνοούμε αν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ λέει αλήθεια. Ο πρότερος συνδικαλιστικός βίος του σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται κάτι τέτοιο.

Προκαλεί επίσης υποψίες το γεγονός ότι δεν έκανε καμιά διάψευση την Τετάρτη το βράδυ, όταν βοούσε όλο το εργατικό ρεπορτάζ από την εσκεμμένη διοχέτευση της είδησης από τον ΣΕΒ.

Παραδόξως, ο έμπειρος πρόεδρος της ΓΣΕΕ περίμενε να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις χθεσινές εφημερίδες ότι συμφώνησε σε μείωση μισθών 12% για να βγάλει έπειτα τη διάψευσή του, η οποία αντικειμενικά πλέον είχε άκρως αποδυναμωμένη πειστική ικανότητα.

Πέραν όμως του θεμελιώδους ζητήματος αν ο Γ. Παναγόπουλος συναίνεσε ανεπίσημα στη μείωση των μισθών κατά 12%, αναφύεται και ένα άλλο ερώτημα: ακόμη και αν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συμφώνησε με την περικοπή των αμοιβών των εργαζομένων, γιατί τον «κάρφωσε» ο ΣΕΒ;

Προφανώς όχι για να δεσμεύσει τον Γ. Παναγόπουλο, αφού δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Αφενός γιατί δεν απαιτείται κάποια επισημοποίηση της θέσης της ΓΣΕΕ, αφού η κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί κατά την κρίση της και αφετέρου γιατί η εν κρυπτώ και παραβύστω συμφωνία του Γ. Παναγόπουλου, αν υπήρξε, ήταν πολύ πιο χρήσιμη για την προώθηση των συμφερόντων και των θέσεων του ΣΕΒ, αφού έλυνε τα χέρια της κυβέρνησης.

Μετατρέποντας τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ σε... καλόγερο Σαμουήλ στο Κούγκι, που δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ανατιναχθεί για χάρη των συλλογικών συμβάσεων, ο ΣΕΒ δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι.

ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ
Ούτε εργοδοτικά σωματεία πλέον

Η διαπόμπευση από τον ΣΕΒ του προέδρου της ΓΣΕΕ -ενδεχομένως και με ψευδή στοιχεία- δεν αποσκοπεί βεβαίως στην υπονόμευση του... «αγωνιστικού φρονήματος» της ΓΣΕΕ, το οποίο ουδέποτε τη χαρακτήριζε κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η κίνηση αυτή του ΣΕΒ όμως απαξιώνει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως σχεδόν ανύπαρκτο κύρος της ΓΣΕΕ στα μάτια των εργαζομένων. Τους αποκαρδιώνει και τους αποξενώνει ακόμη περισσότερο, δυναμώνοντας το αίσθημα ματαιότητας κάθε αντίδρασης. Ισως η αλαζονεία του ΣΕΒ έχει φτάσει στο σημείο να τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν έχει πια ανάγκη ούτε καν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό για να περνάει τις θέσεις του.

Πηγή:Τίποτα το σημαντικό