Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Όλη η αλήθεια για την αναδιάρθρωση του χρέους

 

Η Γερμανία επέβαλε, με την καθοριστική βοήθεια της Γαλλίας, την αναδιάρθρωση του χρέους ως βασικό στοιχείο της λύση στο πρόβλημα του δανεισμού που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον χώρες της Ευρωζώνης, μαζί με τη χρηματοδότηση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει-αλλά προφανώς σε πολύ μικρότερη έκταση- από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η αναδιάρθρωση θα αφορά και στα ομόλογα της χώρας που κρατούν ιδιώτες-τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.- για να αναλάβουν και αυτοί μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής των υπερχρεωμένων χωρών, που είναι απαραίτητη προκειμένου να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση είναι αναγκαία, ώστε να μην φέρουν το βάρος μόνο οι φορολογούμενοι [Σ.Σ. των χωρών που θα δίνουν χρήματα]», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη που έδωσε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι «27» έδωσαν σύμφωνη γνώμη τους στις προτάσεις της ομάδας υπό τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι σχετικά με την θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων κατά των χωρών που παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, καθώς και την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην Ευρωζώνη.

Η πρόταση της κυρίας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί για πολιτικές κυρώσεις εις βάρος των δημοσιονομικών παραβατών, με τη στέρηση της δυνατότητας ψήφου στα ευρωπαϊκά συμβούλια, περιορίστηκε μόνο για θέματα που αφορούν στην ΟΝΕ και εφόσον υπάρχει «μόνιμη απειλή της σταθερότητας της Ζώνης του Ευρώ συνολικά».

Κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο δίμηνο

Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις αυτές θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες της Ελλάδας να περιορίσει και στη συνέχεια να ξεφύγει από τι δίνη της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στην οποία βρίσκεται από το τέλος του 2008 και κυρίως από τον περασμένο Μάιο, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το Μνημόνιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σχετική διάταξη- που πλέον θα αποκτήσει και θεσμικό μανδύα- αφορά πρώτα την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και την Ισπανία (με τη σειρά που αναφέρθηκαν).

Το επόμενο δίμηνο, μέχρι τη Σύνοδο των ηγετών των «27», κατά το οποίο θα πάρει «σάρκα και οστά» ο Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων, η Ελλάδα πρέπει να δώσει «μάχες» και μάλιστα σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον, με στόχο οι ρυθμίσεις του να στηρίζουν κατά το δυνατόν τα συμφέροντα της χώρας μας. Αντί τούτου, όμως, βλέπουμε, ακόμη και αυτή την ώρα που η οικονομία μας απειλείται με κατάρρευση, να μην υπάρχει καμία ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών ούτε από την κυβέρνηση, που έχει την βασική ευθύνη, ούτε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, βλέπουμε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού με γενικούς αφορισμούς υπέρ ή κατά των αλλαγών που κυοφορούνται στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου περίπου θριαμβολογούσε μετά τη Σύνοδο, λέγοντας πως «είναι μια σημαντική νίκη ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας», χωρίς καν να παραδεχτεί ότι αφορά την Ελλάδα η πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους! Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος υπονόησε καθαρά, σε συνέντευξη που έδωσε στο Βήμα, ότι η αναδιάρθρωση είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, λέγοντας: «Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται.

Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μην μας συμφέρει να το αποτρέψουμε». Μετά τις βολές που δέχτηκε, όμως, από τη ΝΔ, η οποία ζήτησε την παραίτησή του, επειδή είναι σε διαφορετική γραμμή από τον πρωθυπουργό, ο κ. Πάγκαλος ανέκρουσε πρύμνα και ψέλλισε ότι όσα είπε ήταν θεωρητικά και δεν αφορούσαν την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βαν Ρομπέι, ότι «θα είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στην υπό σύσταση Μηχανισμό». Εξηγώντας για ποιο λόγο είναι αντίθετος, ο κ. Σαμαράς είπε:

«Υποστήριξα με θέρμη ότι μια ελεγχόμενη πτώχευση είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά ισχυρότερη την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητά της».

Παραπληροφόρηση από τα κόμματα

Τόσο αυτά που είπαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Πάγκαλος όσο και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, με την έννοια ότι αποτελούν κάποια «ξεκρέμαστα» συμπεράσματα, χωρίς καμία αναφορά στα δεδομένα και τη λογική επεξεργασία με την οποία κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα. Καλείται, επομένως, ο κόσμος να κινηθεί για μια ακόμη φορά σε μια λογική «άσπρου» και «μαύρου», μέσα σε συνθήκες πλήρους άγνοιας και παραπληροφόρησης. Η δικαιολογία για τη μη πληροφόρηση δεν μπορεί να είναι ότι τα θέματα αυτά είναι τεχνικά και δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος, διότι και τα πιο σύνθετα θέματα μπορούν να εξηγηθούν με απλά λόγια στον κόσμο.

Ούτε μπορεί να είναι δικαιολογία ότι, αν εξηγήσουμε πως λειτουργεί ο μηχανισμός, θα το εκμεταλλευτούν οι αγορές και θα αυξήσουν τα επιτόκια – άλλωστε γι’ αυτό αρκεί η εκλογολογία. Η ανησυχία που συνεχώς εξέφραζε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, κάνοντας υποδείξεις στους δημοσιογράφους να μην γράψουν τίποτε που να δώσουν αφορμή στις αγορές να αυξήσουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, είναι επιεικώς ακατανόητος.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν τη δική τους γνώση και πληροφόρηση από πολλές πηγές για να βγάλουν συμπεράσματα και φυσικά τους δίνει η κυβέρνηση αφορμές με τη δική της πολιτική. Για να το πούμε και διαφορετικά, «ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι». Με τη συγκάλυψη των προβλημάτων φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και, αν συνεχίσουμε έτσι, είναι βέβαιο ότι δεν βοηθάμε αλλά συμβάλλουμε στην κατάρρευση της οικονομίας μας.

Γιατί είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσει η Ελλάδα αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει και για το λόγο αυτό έχει σημασία πως θα διαρθρωθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων της ΕΕ, καθώς και οι θέσεις της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το επόμενο δίμηνο, μέχρι την οριστικοποίησή του. Για την ελληνική οικονομία φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να φύγει από το τέλμα, στο οποίο βουλιάζει μετά τη δημοσιονομική θεραπεία –σοκ που επιβλήθηκε με το Μνημόνιο.

Προφανώς θα ήταν καλύτερα να μπορούσαμε να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά είναι βέβαιο ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, επειδή το χρέος είναι πολύ υψηλό και οι δαπάνες για τόκους θα απομυζούν κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από το εθνικό εισόδημα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές, για να ξέρουμε από ποια βάση ξεκινάμε. Επίσης, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι και μετά την αναδιάρθρωση θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, αλλά με μικρότερη ένταση, γιατί αρχικά θα πρέπει να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα – το έλλειμμα χωρίς τις δαπάνες για τόκους – το οποίο φέτος με τις καλύτερες υποθέσεις θα είναι πάνω από 7 δις ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος. Έχει, όμως, μεγάλη σημασία η διαδικασία, με βάση την οποία θα γίνει η αναδιάρθρωση, ώστε να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος ως οικονομία.

Οι όροι επιτυχίας της αναδιάρθρωσης

Τα βασικά θέματα που σχετίζονται με τα ην αναδιάρθρωση και τη λειτουργία του Μηχανισμού Κρίσεων και θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τέσσερα:

Πρώτον, θα πρέπει να γίνει επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας αλλά και μείωση της δαπάνης που πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για τόκους, ώστε να μείνουν διαθέσιμοι πόρου για να στηριχτεί η οικονομία. Δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Μέρκελ, αναφέρει ότι το γερμανικό σχέδιο προβλέπει πράγματι και επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους και αναστολή των τόκων, ακόμη και – ως τελικό μέτρο- τη διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας των ομολόγων (το γνωστό ως haircut).

Ωστόσο, επισήμως δεν υπάρχει καμία αναλυτική πρόταση της Γερμανίας. Δεύτερον, η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνδυάζεται με χρηματοδότηση από την ΕΕ, διαφορετικά δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει από τις αγορές το ποσό που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει το πρωτογενώς έλλειμμά της και θα έχουμε πάλι κατάρρευση της οικονομίας. Για το θέμα αυτό εκφράστηκαν κάποιες αμφιβολίες από ξένους αναλυτές, επειδή διατηρείται το άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο απαγορεύει τη διάσωση μιας χώρας από άλλες χώρες της Ευρωζώνης (no bail out clause).

Ωστόσο, η ίδια η κυρία Μέρκελ ουσιαστικά διέλυσε αυτή την αμφιβολία, όταν είπε ότι δεν θα πρέπει να φέρουν το βάρος μόνο οι φορολογούμενοι, ενώ και πηγές της γερμανικής κυβέρνησης έλεγαν ότι δεν συζητείται η αρχική φόρμουλα της ελεγχόμενης πτώχευσης που είχε διατυπώσει υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τρίτον, το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών στο κόστος της αναδιάρθρωσης και των ιδιωτικών φορέων. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ διαφώνησε κατηγορηματικά με την πρόταση αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν νέες εντάσεις στις αγορές που θα ωθήσουν προς τα πάνω τα επιτόκια των ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, το χρέος των οποίων έχει υψηλό κίνδυνο να υπαχθεί σε αναδιάρθρωση.

Η άποψη του κ. Τρισέ ήταν ότι σε μια νευρική αγορά, αν προστεθεί και η ανάληψη του κινδύνου της αναδιάρθρωσης, η κατάσταση θα γίνει πολύ δυσκολότερη, γιατί οι τράπεζες θα ζητάνε ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια για να δανείσου σε υπερχρεωμένες χώρες. Για τον ίδιο λόγο αντέδρασε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο οποίος διαφώνησε με την προοπτική να βρεθεί αντιμέτωπος και πάλι με αύξηση των επιτοκίων, ενώ είχε κατορθώσει χάρη στα περιοριστικά μέτρα που πήρε να ηρεμήσει τις αγορές. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θα πρέπει να σταθμιστεί με πολύ προσοχή σε ποιο βαθμό θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος της αναδιάρθρωσης οι ιδιώτες, για να αποφευχθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις επιτοκίων και για τις χώρες που δεν είναι άμεσα «ύποπτες» ότι θα υπαχθούν στο νέο Μηχανισμό.

Το κόστος της δυσκολότερης και ακριβότερης πρόσβασης στις αγορές για την άντληση χρηματοδότησης είναι πράγματι ένα αναγκαίο κακό της αναδιάρθρωσης, αν επωμιστούν κάποια ζημία και οι τράπεζες και οι άλλοι ιδιωτικοί φορείς που αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το κόστος, θα ήταν η αναδιάρθρωση να γινόταν μόνο μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας. Η κυρία Μέρκελ, όμως, ξεκαθάρισε ότι για πολιτικούς λόγους δεν επιθυμεί να συμβεί αυτό, ενώ προφανής επιδίωξή της είναι να μην υπάρχει και ο «ηθικός κίνδυνος», δηλαδή να μην επαναπαύονται οι κυβερνήσεις ότι θα μπορούν να δανείζονται κατά το δοκούν και στο τέλος να ελπίζουν σε μια διαγραφή του χρέους τους με τη βοήθεια των άλλων χωρών.

Με την εμπλοκή των τραπεζών, τόσο οι ίδιες όσο και οι χώρες που είναι επιρρεπείς σε υπερχρέωση, θα είναι περισσότερο φειδωλές, οι πρώτες γιατί θα φοβούνται ότι στο μέλλον μπορεί να έχουν ζημία από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους και οι δεύτερες επειδή το κόστος των πιστώσεων θα είναι μεγαλύτερο. Με τα δεδομένα αυτά, η προτεραιότητα πρέπει να είναι σε αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ, να περιοριστεί δηλαδή όσο είναι δυνατό η ζημία των ιδιωτών από την αναδιάρθρωση του χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό είναι σημαντικό και για έναν άλλο λόγο, γιατί οι ελληνικές τράπεζες κρατούν πάνω από 50 δις ευρώ σε ομόλογα του Δημοσίου και η όποια ζημία τους τελικά θα πρέπει να καλυφθεί – με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Τέταρτον, η αναδιάρθρωση θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους οικονομικής πολιτικής, που θα επιβάλλουν τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Αυτό είναι αναπόφευκτο, γιατί θα πρέπει να διασφαλιστεί και η μελλοντική ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει το χρέος της. Όμως είναι καθοριστικής σημασίας να προβλεφθεί μια πιο μακρά περίοδος για το μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, ώστε και η οικονομία να σταθεί στα πόδια της και το σύστημα αποπληρωμής των χρεών να λειτουργήσει ομαλά.

Σημασία έχει ακόμη να προβλεφθεί συγκεκριμένη περίοδος δέσμευσης μέσω του μνημονίου της οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι η ανάγκη μείωσης του χρέους της Ελλάδας στο μέλλον θα διασφαλίζεται από τους αυστηρότερους κανόνες εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικών των χωρών-μελών, οι οποίοι φτάνουν μέχρι την καταβολή πολύ υψηλών προστίμων από τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Επίσης, έχει σημασία οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα ζητηθούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών να μην είναι λεόντειες εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Το παγκόσμιο σκηνικό

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πρέπει να ιδωθεί μέσα στη μεγαλύτερη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Στην έκθεση που ετοίμαζε το ΔΝΤ για τη Σύνοδο των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G-20) περιγράφεται μια κατάσταση που μοιάζει με καζάνι που βράζει. Από τη μια πλευρά, οι δυτικές οικονομίες – ιδιαίτερα η αμερικάνικη – έχουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και, από την άλλη, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής σημειώνουν μεν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Οι δυο μεγάλες προκλήσεις είναι ο καθορισμός νέων ισορροπιών στην παγκόσμια ανάπτυξη και ο κίνδυνος από τα χρέη των χωρών. Η νέα ισορροπία στην ανάπτυξη θα είναι δύσκολη, όπως δείχνουν οι εξελίξεις με τον «πόλεμο» των νομισμάτων. Επομένως, η Ελλάδα θα έχει κάθε λόγο να σπεύσει για να τα τακτοποιήσει τη μεγάλη εκκρεμότητα του χρέους της, με όρους που θα τη βοηθήσουν πραγματικά να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Πηγή:Σοφοκλέους 10

100 μέρες προθεσμία

 

Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στην Αντιπολίτευση, ότι οι επόμενες 100 μέρες είναι κρίσιμες. Κρίσιμες για την πορεία της χώρας βάσει των οικονομικών μεγεθών-άθλων που καλείται το οικονομικό επιτελείο να υλοποιήσει. Κρίσιμων όμως και για την ίδια την κοινωνία, η οποία μετά από το σοκ της επιβολής των πρόσφατων σκληρών μέτρων, ακόμη προσπαθεί να συνέλθει.

Ταυτόχρονα όμως θέτει και τις “κόκκινες γραμμές” απέναντι στις ορμητικές και άνευ προηγουμένου “ορέξεις” του ακραίου νεοφιλελεύθερου μονεταρισμού, ο οποίος δεν έχει απολύτως κανένα φραγμό, επιδιώκοντας την πλήρη αποδόμηση των κοινωνικών δομών του Κράτους και την αντικατάστασή τους από ένα νεφελώδες συνοθύλευμα στοχευμένης-παρεμβατικής επιδοματικής πολιτικής. Η μεγάλη πρόκληση για το πολιτικό σύστημα εστιάζεται πλέον στο κατά πόσον είναι ικανό να αντιληφθεί ότι η ανοχή και η υπομονή των πολιτών έχει φτάσει στα όριά τους...

Πηγή:Politicsnew

Απιστοι Θωμάδες

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Η ελληνική οικονομίακαι κατ΄ επέκταση η χώρα- παραμένει ασταθής και αμφισβητούμενη, δεν έχει ακόμη βρει ασφαλείς διεξόδους, δεν έχει καν ξεπεράσει την ατμόσφαιρα καχυποψίας που την καταδιώκει εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Παρά τα πολλά δημοσιονομικά μέτρα και την ανάπτυξη διαρθρωτικών πολιτικών, οι αγορές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις ελληνικές προσπάθειες εξυγίανσης, επιμένουν στο σενάριο της χρεοκοπίας, βρίσκουν πάντα κάτι σε κάθε συγκυρία προκειμένου να διατηρήσουν τη χώρα σε τροχιά αμφισβήτησης. Η περίπτωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Ρoors είναι χαρακτηριστική. Την Παρασκευή προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι προτίθεται να υποβαθμίσει εκ νέου στο προσεχές τρίμηνο την ελληνική οικονομία αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στον πάγιο ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και να εφαρμοστεί από το 2013. Το επιχείρημα του αμερικανικού οίκου έγκειται στην εκτίμηση που διατηρεί ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέτει μετά το 2013 τα επαρκή κεφάλαια για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του υπέρογκου χρέους και επιπλέον ο νέος μηχανισμός θέτει κατά προτεραιότητα την εξόφληση των νέων δανείων που θα προσφέρονται από τον μηχανισμό και άρα, κατά τον οίκο, σε δεύτερη μοίρα εκείνα των ιδιωτών πιστωτών που δάνειζαν την Ελλάδα πριν από την κρίση του 2009. Από τον συνδυασμό των δύο στοιχείων ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι υποψήφιαπρος αναδιάρθρωση χρέους χώρα και προεξόφλησε ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι χαμένοι από χέρι.Κατέληξε δηλαδή αυθαιρέτως στο συμπέρασμα, επειδή έτσι υποθέτει ότι η Ελλάδα ενσωματώνει ισχυρό ρίσκο αναδιάρθρωσης του χρέους, ότι δεν θα καταφέρει και στο τέλος θα οδηγηθεί θέλοντας και μη σε αναδιάρθρωση των χρεών της. Και επί τη ευκαιρία μετέδωσε ένα σήμα στις αγορές για να μην ξεχνιούνται με όσα συμβαίνουν με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και χάνουν από την εικόνα τους την Ελλάδα. Αυτή είναι δυστυχώς η αντιμετώπιση και ως έναν βαθμό είναι αντιπροσωπευτική του κλίματος που επικρατεί διεθνώς για τη χώρα μας και την οικονομία της. Το κακό είναι ότι εδώ νομίζουμε ότι όλα έχουν τελειώσει... Σχεδόν πανηγυρίσαμε ότι η επιμήκυνση έχει εξασφαλισθεί, ότι είναι δεδομένη και ότι οσονούπω μπορεί να τελειώσουν τα βάσανά μας. Ουδέν αναληθέστερον όμως. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο και ότι τα πάντα παραμένουν ανασφαλή και αβέβαια. Ας το γνωρίζουν όσοι έχουν την ευθύνη. Είναι υποχρεωμένοι να δρουν αποτελεσματικά, χωρίς μπρος- πίσωκαι άτακτες υπαναχωρήσεις. Και το κυριότερο, θέλει κόπο και διαρκή προσπάθεια, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ασφαλή έξοδο από την κρίση.  
akarakousis@dolnet.gr

Το μυστικό σχέδιο Τρισέ

Πριν από 17 χρόνια, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ νίκησε τους κερδοσκόπους που επιδίωξαν να θέσουν το γαλλικό φράγκο εκτός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΕΜΣΙ), με «χτυπήματα»… πάνω και κάτω από τη ζώνη, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία του ευρώ. Σήμερα, στον τελευταίο χρόνο του Τρισέ στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, οι «παίκτες» των αγορών πείθονται όλο και περισσότερο ότι ο δαιμόνιος Γάλλος τραπεζίτης επεξεργάζεται στο παρασκήνιο ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, που απειλεί να εξαφανίσει το ευρώ.

Οι παλαιότεροι παράγοντες των αγορών θυμήθηκαν χθες, παρακολουθώντας στενά τα λόγια και τα έργα του Τρισέ την εποχή που έφθασε στο σημείο να «χτυπήσει» τους κερδοσκόπους που απειλούσαν το ευρώ με ένα «όπλο» που προκάλεσε πραγματικό αιφνιδιασμό: ενώ όλοι περίμεναν τη στιγμή που το φράγκο θα ξεπερνούσε πτωτικά τα όρια επιτρεπόμενης διακύμανσης της ισοτιμίας του με το μάρκο, καθώς δεχόταν κύματα κερδοσκοπικών επιθέσεων, ο Τρισέ έπεισε τη γαλλογερμανική ηγεσία να αλλάξει σε μια νύχτα τους κανόνες του παιχνιδιού, διευρύνοντας τα όρια διακύμανσης ισοτιμιών στον ΕΜΣΙ.

Έτσι, τα «πυρομαχικά» των κερδοσκόπων εξαντλήθηκαν, έγιναν εύκολη «λεία» για την Τράπεζα της Γαλλίας, το φράγκο διασώθηκε και η νομισματική ενοποίηση «κλείδωσε».
Χθες, ο Τρισέ θύμισε τον παλιό καλό («κακό» για τους κερδοσκόπους…) εαυτό του, σκηνοθετώντας άψογα μια διπλή παρέμβαση στις αγορές, προσανατολισμένη ακριβώς στην… απορρύθμιση των μηχανών των κερδοσκόπων, που έχουν θέσει στο στόχαστρο τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος. Με τις κινήσεις του σε δύο ταμπλό, ο Τρισέ άφησε πολλούς να αναρωτιούνται αν έχει κάποιο σχέδιο ριζικής αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού στην Ευρωζώνη, όπως ακριβώς έγινε και το 1993, με το οποίο θα ξεπερασθεί η σημερινή κρίση.

Την ώρα που ο Γάλλος τραπεζίτης ανακοίνωνε τις αποφάσεις του 22μελούς συμβουλίου της ΕΚΤ, οι οποίες ήταν μεν θετικές, αλλά όχι και στο ύψος των μεγάλων προσδοκιών της αγοράς, οι «υπασπιστές» του στο dealing room της ΕΚΤ συνόδευαν τα λόγια του «στρατηγού» με πανίσχυρες «κανονιές» κατά των κερδοσκόπων στις αγορές ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Όπως ανέφεραν dealer τραπεζών, η ΕΚΤ «κατάπινε» ομόλογα σε τεράστιες δόσεις: ενώ ως τώρα συνήθιζε να περνά εντολές αγοράς 25 εκατ. ευρώ κάθε φορά, χθες ανέβασε τα «πονταρίσματα» στα 100 εκατ. ευρώ. Ήταν τέτοια η έκπληξη όσων σορτάριζαν κυρίως τα ομόλογα της Πορτογαλίας, περιμένοντας ότι θα είναι το επόμενο «ντόμινο» της κρίσης μετά την Ιρλανδία, που το spread τους μειώθηκε περισσότερο από 50 μονάδες βάσης σε μια ημέρα.

Σαν καλός παίκτης του πόκερ, ο Τρισέ την ίδια ώρα άφηνε τους πάντες να αναρωτιούνται για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ σε όλα τα μέτωπα της νομισματικής πολιτικής:

???Ανακοινώνοντας ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα μείνουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, με τη χορήγηση ρευστότητας χωρίς όρια και με σταθερά επιτόκια σε όλες τις δημοπρασίες της ΕΚΤ, ο Τρισέ άφησε σαφώς να εννοηθεί, ότι η ΕΚΤ δεν έχει σκοπό να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα γρήγορα, όπως ήθελαν οι αντίπαλοι του Τρισέ, Γερμανοί τραπεζίτες, Άξελ Βέμπερ και Γιούργκεν Σταρκ. «Θα επιστρέψουμε σε φυσιολογική λειτουργία, όταν επιστρέψουμε σε φυσιολογική λειτουργία», ήταν η αινιγματική απάντηση του Γάλλου τραπεζίτη, όταν του ζητήθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μέτρων.

Μέχρι τώρα, οι παράγοντες της αγοράς γνώριζαν από συνεχείς δηλώσεις των δύο Γερμανών τραπεζιτών, ότι η Bundesbank ήθελε μέχρι το τέλος του έτους να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης των τραπεζών και να αφεθούν οι ασθενείς τράπεζες της περιφέρειας στην τύχη τους. Όσοι «έπαιζαν» στις αγορές με τη βεβαιότητα ότι σύντομα οι τράπεζες θα έχαναν την ασπίδα προστασίας της ΕΚΤ, από χθες είδαν να ανατρέπεται αυτός ο σχεδιασμός, αφού οι δηλώσεις του Τρισέ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσουν πολλά ακόμη τρίμηνα με την κεντρική τράπεζα σε ρόλο χορηγού απεριόριστης ρευστότητας.

???Όσοι περίμεναν ότι αργά ή γρήγορα η πίεση των Γερμανών τραπεζιτών να σταματήσουν οι αγορές περιφερειακών ομολόγων από την ΕΚΤ θα εξαντλούσε τα «πυρομαχικά» της τράπεζας κατά των κερδοσκόπων, επίσης διαψεύσθηκαν από τον Τρισέ: «Από την αρχή του προγράμματος ποτέ δεν δήλωσα εκ μέρους του συμβουλίου ποιο θα ήταν το όριο του προγράμματος», δήλωσε εξίσου αινιγματικά ο Τρισέ, αφήνοντας τους παράγοντες της αγοράς να αναρωτιούνται αν και πότε θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων, ή αν θα υπάρξει κάποιο όριο στα ποσά που θα συγκεντρώσει η ΕΚΤ.

Το μήνυμα είναι απλό: «μην σορτάρετε τα ομόλογα της περιφέρειας, γιατί η ΕΚΤ έχει τον τρόπο να σας κάψει»! Ανάλογο ήταν το μήνυμα και για όσους κερδοσκοπούν κατά του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, καθώς ξεκάθαρα δηλώθηκε η… δυσανεξία της ΕΚΤ στις μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ την ίδια ώρα οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας εκτόξευαν το ευρώ από επίπεδα χαμηλότερα του 1,30 δολ. σε επίπεδα πάνω από το 1,32 δολ., «καίγοντας» στην πορεία αρκετές θέσεις short.

Πέρα από τα «χτυπήματα» στους κερδοσκόπους των αγορών, με τη σκόπιμη δημιουργία έντονης αβεβαιότητας για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, οι τελευταίες εξελίξεις στην Φραγκφούρτη προσφέρονται για την εξαγωγή σημαντικών πολιτικών συμπερασμάτων, με ευρύτερη σημασία για την εξέλιξη της κρίσης:

???Ο Τρισέ και η πλειοψηφία των τραπεζιτών που αντιπαρατίθενται συνεχώς με τους εκπροσώπους της Bundesbank στην ΕΚΤ για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται ότι έχουν πάρει το «πάνω χέρι». Οι πολιτικές «μετοχές» του Γάλλου τραπεζίτη είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες, μάλιστα, μετά την πλήρη δικαίωση των δραματικών προειδοποιήσεών του προς την Άνγκελα Μέρκελ, ότι αν άνοιγε τώρα το θέμα των ελεγχόμενων χρεοκοπιών θα οδηγούσε στο χείλος της χρεοκοπίας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Όταν πια η «φωτιά» της αγοράς ομολόγων έφθασε στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και στο Βέλγιο, ο Τρισέ και οι άλλοι αντίπαλοι των «γερακιών» στο συμβούλιο της ΕΚΤ ανέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και την πολιτική υπεροχή και δίνουν πλέον την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, έχοντας εξασφαλίσει προς το παρόν τη σιγή των Γερμανών (ενδεικτική είναι η «αφωνία» του συνήθως λαλίστατου Βέμπερ).

???Καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης χθες, να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», σε σχέση με την ενίσχυση των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης των ασθενών οικονομιών, ο Τρισέ άφησε σαφώς να εννοηθεί, ότι θα πιέσει τις κυβερνήσεις –με πρώτη, βέβαια, την γερμανική- να προσθέσουν «πυρομαχικά» στο European Financial Stability Fund για νέες επιχειρήσεις διάσωσης, ακόμη και μεγάλων οικονομιών, όπως η ισπανική. Αυτό φαίνεται ότι είναι και το «αντίβαρο» που ζητά η ΕΚΤ από τους πολιτικούς ηγέτες –και το περιμένει πιθανότατα από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου- για να αντισταθμισθεί η αρνητική επίπτωση της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού ελεγχόμενων χρεοκοπιών από το 2013.

Αν το EFSF αποκτήσει «πυρομαχικά» της τάξεως των 2 τρις. ευρώ, αρκετά για να διασωθεί ακόμη και μια μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, αυτό θα δώσει και στην ΕΚΤ την ευχέρεια για μεγάλης κλίμακας αγορές περιφερειακών ομολόγων, χωρίς τον κίνδυνο να τα «φορτωθεί» μόνιμα στον ισολογισμό της, αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να καλέσει σε «βοήθεια» το EFSF. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό σχέδιο του Ζαν Κλωντ Τρισέ για να σταματήσει πριν τη λήξη της θητείας του οριστικά την αμφισβήτηση της σταθερότητας της Ευρωζώνης από τις αγορές…

Πηγή:www.sofokleous10.gr

Δώρα Στρος Καν περιμένουν οι τραπεζίτες!

 

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, θεωρούν οι Έλληνες τραπεζίτες την επικείμενη επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, την Δευτέρα και την Τρίτη, προσβλέποντας σε σημαντικά «δώρα» από τον Γάλλο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τα οποία θα επωφεληθεί το τραπεζικό σύστημα.

Είναι κοινό μυστικό, ότι ο Στρος Καν, μαζί με το συμπατριώτη του πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, αποτελούν τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ. Άλλωστε, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη διεθνή συζήτηση για την επιμήκυνση του δανείου, η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να αποσυνδεθεί οριστικά η ωρολογιακή βόμβα της ελληνικής χρεοκοπίας το 2014-2015, όταν η χώρα επρόκειτο, βάσει του αρχικού μνημονίου, να έλθει αντιμέτωπη με εξαιρετικά υψηλά ποσά χρεολυσίων.

Όμως, για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει στον ορίζοντα άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, που θεωρούν ότι πρέπει να αρχίσει να συζητείται έγκαιρα με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί μια λύση με τη σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίας, πριν αρχίσουν να εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια:

???Η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που δημιουργείται με πρωτοβουλία της Γερμανίας, αφήνει για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών της Ευρωζώνης, έστω και αν προβλέπεται ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς τους αυτοματισμούς που ζητούσε η Άνγκελα Μέρκελ.

???Οι γερμανικές πρωτοβουλίες, εκτιμούν οι τραπεζίτες, οριστικά χωρίζουν τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες και, εκ των πραγμάτων, τα ελληνικά ομόλογα τοποθετούνται στη δεύτερη και μάλιστα σε θέση ουραγού. Αυτό δημιουργεί της προϋποθέσεις για μόνιμα υψηλό κόστος χρηματοδότησης του Δημοσίου και, πιθανότατα, εκτροχιάζει κάθε σχέδιο επαναφοράς της χώρας στην αγορά ομολόγων από το 2012, όπως προβλέπει το μνημόνιο, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με τη συμφωνία επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ.

???Έτσι, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ πριν από το 2014-2015 σε αδυναμία να χρηματοδοτήσει ομαλά τις υποχρεώσεις της από τις αγορές, αφού θα έχει απαγορευτικά υψηλό χρέος, ακόμη και αν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα του μνημονίου, ενώ θα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα αποθαρρύνει την επάνοδο επενδυτών στα ομόλογα.

«Η χώρα θα παραμείνει σε αποκλεισμό από τις αγορές και πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν από το 2012», εκτιμά τραπεζικό στέλεχος. Αυτή τη λύση περιμένουν οι τραπεζίτες από τον Ντομινίκ Στρος Καν: όπως λένε, θα πρέπει από τώρα να αρχίσει η επεξεργασία μιας συμφωνίας για ένα πρόσθετο δάνειο από την Ευρώπη και το Ταμείο προς την Ελλάδα, με το οποίο θα εξασφαλίσει η χώρα χρηματοδότηση ακόμη και αν παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές το 2012.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας από το ΔΝΤ και την Κομισιόν σε τελευταίες δηλώσεις τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο χορήγησης αυτού του πρόσθετου δανείου, αλλά στην τραπεζική αγορά εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά θα πρέπει άμεσα να «ζεσταίνεται» η διαπραγμάτευση για αυτή τη χρηματοδότηση, ώστε να αποφευχθούν νέες περιπέτειες με λεπτές διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

«Αν φθάσουμε στο τέλος του 2011, με το spread να παραμένει πάνω από τις 700 μονάδες και τη χώρα υποχρεωμένη μέσα στο 2012 να βγει στις αγορές για να διαθέσει ομόλογα, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η χώρα θα περάσει πάλι μια περιπέτεια, που θα θέσει σε πρωτοφανή δοκιμασία και την αντοχή του τραπεζικού συστήματος», τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος. Από αυτή την άποψη, η επίσκεψη Στρος Καν στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., θεωρείται ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να προσφέρει ο επικεφαλής του ΔΝΤ ένα σημαντικό «δώρο» στην κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα: να αρχίσει η μορφοποίηση μιας συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει έγκαιρα ότι η χώρα δεν θα βρεθεί στο έλεος των αγορών το 2012.

Πηγή:www.banksnews.gr

Κύριε Πάγκαλε να κάνεις μήνυση σε όλο τον ελληνικό λαό!

H τακτική αυτή των χρηστών, να εκφράζουν έντονα ή και με ύβρεις, τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στην εξουσία και τους πολιτικούς, παρατηρείται παγκοσμίως.

Ηγέτες παγκοσμίου εμβέλειας, ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, ο δικός μας εκάστοτε πρωθυπουργός και χιλιάδες άλλα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, βρίσκονται καθημερινά στο επίκεντρο επιθετικού σχολιασμού από χρήστες του Διαδικτύου... σε χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα μέσω των blog, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Εκεί που δεν παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές αμφισβήτησης και αγανάκτησης απέναντι στην εξουσία, είναι μόνο οι χώρες με δικτατορικά πολιτεύματα και αυτό γιατί απλά εκεί, δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, αμφισβήτησης και αγανάκτησης για τον πολίτη.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια πρωτοφανής αντιδημοκρατική συμπεριφορά από πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Προφανώς ο κύριος Πάγκαλος θα έπρεπε να είναι αντιπρόεδρος στην Βόρεια Κορέα ή εκεί νομίζει ότι βρίσκεται.....

Προσωπικά εάν ήμουν ο Πάγκαλος, από το βράδυ των Ιμίων θα είχα αυτοεξοριστεί στα νησιά Bora Bora.....που είναι και γαμώ τα νησιά! Αυτός όχι μόνο δεν αυτοεξορίστηκε έστω και εκεί, αλλά πρόδωσε και τον φίλο των Ελλήνων Οτσαλάν κάνοντας τον Ελληνικό λαό να ντραπεί ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του τόσο πολύ...

Απορώ πραγματικά, αυτός ο άνθρωπος δεν έχει ίχνος αυτοσεβασμού, αξιοπρέπειας και ντροπής; Πως βρίσκει τα θράσος και συνεχίζει να προκαλεί συνεχώς το κοινό αίσθημα των Ελλήνων.... μία με το "μαζί τα φάγαμε", μία με το "οι ένστολοι και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αντιπαραγωγικοί" (άχρηστοι), μία με ύβρεις σε απλούς εργαζόμενους (ακολουθεί το βίντεο), μία με την κάθε γελοιότητα που θα κατεβάσει από την γκλάβα του για να προκαλέσει, και άλλη μία τώρα που ζητάει από την Ζούγκλα τα στοιχεία όλων όσων αντιστέκονται στις προκλήσεις του κυρίου αυτού και του απαντούν έτσι όπως και του αξίζει...

Θα μου πείτε τώρα, μα καλά, τόσο άχρηστος είναι και ακόμα τον ψηφίζουν; Ο Πάγκαλος έφτασε μέχρι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γιατί τόσα χρόνια φρόντισε να βολέψει πράσινα κομματόσκυλα δημιουργώντας τον προσωπικό του στρατό όπως έπραξε και κάθε μεγαλοβολευτής των δύο κομμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα.... Με αυτούς τα έφαγαν, αυτοί και τους ψηφίζουν σαν ανταποδοτικό τέλος....

Του κυρίου Πάγκαλου λοιπόν του αρέσει να τον γλείφουν προφανώς. Μέχρι τώρα έτσι είχε συνηθίσει. Ποιος πολίτης θα τολμούσε μέχρι τώρα να τα βάλει με τους άθλιους αυτούς πολιτικούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα; Πως θα μπορούσε ελεύθερα να εκφράσει ο πολίτης την αγανάκτηση του χωρίς συνέπειες; Ανώνυμες επιστολές δεν δέχονται οι κομματικές φυλλάδες του Τύπου ούτε τα ΜΜΕ γενικώς.

Να είναι καλά τα blogs που έδωσαν την ευκαιρία στον πολίτη να αποκτήσει φωνή και επιτέλους να απαντήσει στα ίσα στην εξουσία. Ήταν καλομαθημένοι βλέπετε οι πολιτικάντηδες μέχρι σήμερα και τώρα τους ξίνισε που οι πολίτες τους τα χώνουν φάτσα κάρτα...

Κύριε Πάγκαλε για να στα χώνουν, σημαίνει ότι κάτι τρέχει με σένα. Αυτό δεν σε προβλημάτισε ποτέ; Έχει βγει ποτέ κανείς ακόμα και ανώνυμα, να σε υποστηρίξει σε κάποια γελοιότητα σου; ΠΟΤΕ!!! Όλοι λένε, Πάγκαλος είναι, άσ’τον να λέει, ή ότι θέλει λέει, ή δεν σχολιάζω τον Πάγκαλο…

Ας πάμε τώρα στην επιστολή - απειλή κατά της Ζούγκλας του Μάκη και όσων πολιτών έγραψαν "ραψωδίες" για τον Πάγκαλο μέσα στο blog της Ζούγκλας.

"Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 και σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2010 αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό σας χώρο (blog χρηστών) σωρεία ανώνυμων συκοφαντικών και εξυβριστικών σχολίων τα οποία είχαν ως άμεσο στόχο να πλήξουν την τιμή, την αξιοπρέπειά και την υπόληψή μου και να προσβάλουν εν γένει την προσωπικότητά μου."

Θα σταθώ στο "σωρεία ανώνυμων".....

Κύριε Πάγκαλε εάν πάει ο ανώνυμος πολίτης με τον επώνυμο Πάγκαλο και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Δικαστήριο, ποιος με βεβαιώνει, εσύ μάλιστα που τα έφαγες μαζί τους όπως παραδέχτηκες, ότι ο πολίτης θα έχει δίκαιη δίκη μέσα σε ένα απόλυτα διεφθαρμένο πολιτικό και δικαστικό περιβάλλον το οποίο εσείς των δύο κομμάτων εξουσίας επί δεκαετίες κτίσατε με "κόπο και ιδρώτα"; Γίνε αμπελουργός χωρίς βουλευτικές ασυλίες και μετά πάμε όπου θέλεις...

Πάμε παρακάτω...

"Εσείς παρόλο που είχατε την υποχρέωση να ελέγξετε το περιεχόμενό τους, είτε δεν το πράξατε, είτε δολίως επιτρέψατε την ανάρτησή τους. Τα σχετικά σχόλια, μάλιστα, συνοδεύονταν από παραποιημένες φωτογραφίες μου, παρακινώντας, έτσι, μεγάλο αριθμό αναγνωστών να τα διαβάσουν."

Κύριε Πάγκαλε είσαι δημόσιο πρόσωπο. Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα... Δεν θέλεις όμως να σου κάνουν κριτική, δεν θέλεις να σε σατιρίζουν με φωτογραφίες, τράβα τότε γίνε ανώνυμος αμπελουργός που είναι και το όνειρό σου όπως έχεις πει. Τι τα θέλεις τα κυβερνητικά αξιώματα; Εδώ είναι Ελλάδα και δημοκρατία ρε αντιπρόεδρα. Είσαι υπάλληλος μας, και εμείς οι εργοδότες σου, το έχεις πάρει χαμπάρι;

Πάμε παρακάτω....

"Ως γνωστόν είμαι υπέρμαχος της καλόπιστης ή οξείας, ακόμα, κριτικής, ιδίως όταν αυτή αφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υφίσταμαι κριτική, αλλά άθλια και ρατσιστικά σχόλια άγνωστων ατόμων, τα οποία καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία για να ικανοποιήσουν ανομολόγητες επιδιώξεις, να υπηρετήσουν σκοτεινά σχέδια αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος και του Κράτους, αλλά και να καλλιεργήσουν το μίσος εναντίον μου, γεγονός, το οποίο προφανώς συνιστά απειλή για τη ζωή μου και τη σωματική μου ακεραιότητα."

Έπιασαν δάκρυα τον Χίτλερ.... Κύριε Πάγκαλε σου φέρονται όπως ακριβώς και εσύ τους φέρεσαι. Αυτοί που σε «σχολιάζουν» μπορεί να είναι και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντιπαραγωγικούς δηλαδή άχρηστους τους είπες, τους έβρισες, εκείνοι γιατί να μη σε βρίσουν δηλαδή; Να σου θυμίσω το δικό σου σχόλιο σε έναν απλό εργαζόμενο δημοσιογράφο; "Δε γαμιέσαι πρωί πρωί!!!".... Δες το:

Πάμε παρακάτω....

"Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι έχει πληγεί βάναυσα η τιμή και η αξιοπρέπειά μου, σας καλώ να διαγράψετε ΑΜΕΣΑ τα ανωτέρω αναρτημένα σχόλια ή όποια άλλα, παρόμοιου περιεχομένου και να διακόψετε το λογαριασμό του χρήστη – μέλους ή των χρηστών – μελών, γνωστοποιώντας μου, παράλληλα, τα πλήρη στοιχεία (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.) αυτών, ώστε να προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Άλλως θα σας θεωρήσω συνυπεύθυνους στις πιο πάνω παράνομες ενέργειες."

Συγχαρητήρια τα καταφέρατε κύριε Πάγκαλε, εξ καταγωγής... παππού... Ολόκληρη η μπλογκόσφαιρα και όχι μόνο, μαζί σας ασχολείται γιατί το αξίζετε. Είναι το μόνο που αξίζετε εξάλλου... Κάντε μήνυση σε όλο τον ελληνικό λαό λοιπόν. Μπορεί να μας κλέψατε και τον αέρα που αναπνέουμε με την Τρόικα, την φωνή μας όμως δεν θα την αρπάξετε ποτέ. Με τους bloggers δεν τα βάζει ούτε ο θεός ο ίδιος και θα έπρεπε να το ξέρεις ή προφανώς έχεις το ακαταλόγιστο οπότε πάω πάσο.
από Υγρό Πυρ

ΥΓ.1 Θέλεις τις ΙΡ; Θέλουμε να μας αποδείξεις ότι τα έφαγες μαζί μας όταν ποτέ δεν σε ψηφίσαμε ούτε και είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι ή άλλου είδους βολεμένοι μέσα ή έξω από κόμματα…

ΥΓ.2 Θέλω να μου πεις, για ποιό λόγο δεν μπορώ να πάω να κάνω πικ νικ στα Ίμια. Είναι ελληνική επικράτεια, ναι ή όχι; Εάν ναι, τότε γιατί δεν μπορώ ούτε καν να πλησιάσω;

Πηγή:Στοχασμός-Πολιτική

Το ταγκό της χρεοκοπίας

 

ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ  
Τον περασμένο Απρίλιο όταν η κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο, οι "λύκοι" του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Ενωσης απαίτησαν όχι απλά να παγώσουν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας αλλά να μειωθούν.
Τότε ήρθε η απάντηση των κοινωνικών εταίρων - του ΣΕΒ, των μικρών εργοδοτών και της ΓΣΕΕ - με την υπογραφή διετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία προβλέπει μάλιστα να δοθούν οριακές - έστω - αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια, από το 2011.
Τότε ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τη συμφωνία, η τρόικα δεν επανήλθε στο ζήτημα της μείωσης των αποδοχών, αλλά επέμεινε στην αναγκαιότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπερισχύουν των κλαδικών. Απαίτηση που ξεχάστηκε προσωρινά... Ολοι θέλαμε να την ξεχάσουμε και να την προσπεράσουμε.
Ολα αυτά έγιναν τον Απρίλιο. Και είχαν αποτελέσματα. Οι ενώσεις των εργοδοτών συνέχισαν τις παρεμβάσεις τους σε πολιτικό επίπεδο για την απελευθέρωση της οικονομίας από τη γραφειοκρατία και τους προστατευτικούς νόμους των συμφερόντων πολλών επαγγελματικών ομάδων όπως πχ. των ιδιοκτητών φορτηγών, αλλά και συντεχνιών του δημοσίου.
Τα Συνδικάτα συνέχισαν την αφοριστική κριτική στο μνημόνιο, αλλά η ζωή συνεχιζόταν όπως πρώτα...
Κανείς, ούτε εργοδότες ούτε σωματεία δεν επεξεργάστηκαν προτάσεις, δεν διατύπωσαν θέσεις, δεν πίεσαν για πολιτικές λύσεις που θα οδηγούσαν την οικονομική πολιτική σε κάποιο δρόμο με μικρότερο - ίσως - κόστος για τους εργαζόμενους υποψήφιους ανέργους που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης.
Εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων συνέχισαν να χορεύουν μαζί το "ταγκό της χρεοκοπίας" κλείνοντας τα μάτια στην πτώση του τζίρου στην αγοράς, τις χιλιάδες απολύσεις, τα νέα φορολογικά μέτρα, την ύφεση που βαθαίνει κάθε μέρα.
Περιορίστηκαν σε ρόλο θεατή των εξελίξεων...
Ομως η τρόικα επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές και απαιτεί και πάλι μέτρα. Θυμήθηκε την απαίτηση για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ζητεί - επί της ουσίας - την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, επιδιώκοντας να θέσει τα συνδικάτα σε αχρηστία. Κι όλα αυτά υπό την απειλή του "πιστολιού" που αυτή τη φορά έχει γεμίσει και μας απειλεί με το "πάγωμα" των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, η επόμενη δόση του δανείου δεν θα έρθει. Και τότε χρεωκοπήσαμε.. Το ζήτημα που θέτει είναι όχι αν θα υλοποιηθούν οι αλλαγές που απαιτεί, αλλά πότε θα υλοποιηθούν.
Σ΄ αυτό το προφανές αδιέξοδο, υπάρχει ίσως μόνο μια ρεαλιστική απάντηση στο μοντέλο του καπιταλισμού που ζούμε. Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης. Μια συμφωνία που θα μοιράζει το βάρος που πέφτει στον κάθε κλάδο και στο κάθε μέρος, δηλαδή τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που καθημερινά έρχονται σε ακόμη πιό δύσκολη θέση με το λιγότερο επώδυνο τρόπο.
Ισως η συνεννόηση, η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είναι και η μοναδική άμυνα απέναντι στις απαιτήσεις των "λύκων" που την ερχόμενη εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα.
Και μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι ο καπιταλισμός δεν πέφτει, απλά οι εργαζόμενοι μένουν άνεργοι.... 
ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ

180 νεοείλωτες έβγαλε η επιδρομή επιθεωρητών στα κεντρικά της Eurobank

 

Περισσότεροι από 180 εργαζόμενοι απασχολούνταν παράνομα χθες βράδυ στα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Νέα Ιωνία.

Το θέμα της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας αποκαλύφθηκε έπειτα από έφοδο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ και την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε... αστυνομικά οχήματα να κλείσουν τις εξόδους, προκειμένου να ελεγχθεί ο αριθμός των παρανόμως απασχολουμένων.

Για την παράνομη εργασία -ημεδαπών υπαλλήλων της τράπεζας- χωρίς υπερωριακή αμοιβή, χωρίς καταβολή εισφορών και χωρίς αναφορά στο βιβλίο απασχολουμένων το ΣΕΠΕ συνέταξε έκθεση, η οποία θα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΕΠΕ πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση του σώματος, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και αυτό «είναι δείγμα για το πώς εννοεί την εφαρμογή των νόμων το ΣΕΠΕ».

Να σημειωθεί ότι με βάση όλες τις νομοθετικές προβλέψεις και όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που προβλέπονται και εάν ακόμη η τράπεζα είχε εκμεταλλευτεί κάθε ρύθμιση και είχε ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους στις 6 και 15' το βράδυ. Η «καταδρομική» ενέργεια του ΣΕΠΕ εξελίχτηκε μισή ώρα αργότερα και η σχετική έκθεση αναφέρει ως ώρα παράνομης εργασίας την 18.50'.

Πηγή:Ελευθεροτυπία

Σύλληψη στα Ιωάννινα για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας

 

Αποτελέσματα απέφερε η συντονισμένη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς οι έρευνες οδήγησαν στη σύλληψη...
 ενός 29χρονου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε πορνογραφικό υλικό ανηλίκων ιδιαίτερης σκληρότητας.

Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη σύλληψη μετά από ψηφιακή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στα ηλεκτρονικά ίχνη του 29χρονου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων

zougla.gr