Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Δώρα Στρος Καν περιμένουν οι τραπεζίτες!

 

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, θεωρούν οι Έλληνες τραπεζίτες την επικείμενη επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, την Δευτέρα και την Τρίτη, προσβλέποντας σε σημαντικά «δώρα» από τον Γάλλο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τα οποία θα επωφεληθεί το τραπεζικό σύστημα.

Είναι κοινό μυστικό, ότι ο Στρος Καν, μαζί με το συμπατριώτη του πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, αποτελούν τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ. Άλλωστε, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη διεθνή συζήτηση για την επιμήκυνση του δανείου, η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να αποσυνδεθεί οριστικά η ωρολογιακή βόμβα της ελληνικής χρεοκοπίας το 2014-2015, όταν η χώρα επρόκειτο, βάσει του αρχικού μνημονίου, να έλθει αντιμέτωπη με εξαιρετικά υψηλά ποσά χρεολυσίων.

Όμως, για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει στον ορίζοντα άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, που θεωρούν ότι πρέπει να αρχίσει να συζητείται έγκαιρα με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί μια λύση με τη σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίας, πριν αρχίσουν να εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια:

???Η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που δημιουργείται με πρωτοβουλία της Γερμανίας, αφήνει για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών της Ευρωζώνης, έστω και αν προβλέπεται ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς τους αυτοματισμούς που ζητούσε η Άνγκελα Μέρκελ.

???Οι γερμανικές πρωτοβουλίες, εκτιμούν οι τραπεζίτες, οριστικά χωρίζουν τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες και, εκ των πραγμάτων, τα ελληνικά ομόλογα τοποθετούνται στη δεύτερη και μάλιστα σε θέση ουραγού. Αυτό δημιουργεί της προϋποθέσεις για μόνιμα υψηλό κόστος χρηματοδότησης του Δημοσίου και, πιθανότατα, εκτροχιάζει κάθε σχέδιο επαναφοράς της χώρας στην αγορά ομολόγων από το 2012, όπως προβλέπει το μνημόνιο, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με τη συμφωνία επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ.

???Έτσι, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ πριν από το 2014-2015 σε αδυναμία να χρηματοδοτήσει ομαλά τις υποχρεώσεις της από τις αγορές, αφού θα έχει απαγορευτικά υψηλό χρέος, ακόμη και αν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα του μνημονίου, ενώ θα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα αποθαρρύνει την επάνοδο επενδυτών στα ομόλογα.

«Η χώρα θα παραμείνει σε αποκλεισμό από τις αγορές και πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν από το 2012», εκτιμά τραπεζικό στέλεχος. Αυτή τη λύση περιμένουν οι τραπεζίτες από τον Ντομινίκ Στρος Καν: όπως λένε, θα πρέπει από τώρα να αρχίσει η επεξεργασία μιας συμφωνίας για ένα πρόσθετο δάνειο από την Ευρώπη και το Ταμείο προς την Ελλάδα, με το οποίο θα εξασφαλίσει η χώρα χρηματοδότηση ακόμη και αν παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές το 2012.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας από το ΔΝΤ και την Κομισιόν σε τελευταίες δηλώσεις τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο χορήγησης αυτού του πρόσθετου δανείου, αλλά στην τραπεζική αγορά εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά θα πρέπει άμεσα να «ζεσταίνεται» η διαπραγμάτευση για αυτή τη χρηματοδότηση, ώστε να αποφευχθούν νέες περιπέτειες με λεπτές διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

«Αν φθάσουμε στο τέλος του 2011, με το spread να παραμένει πάνω από τις 700 μονάδες και τη χώρα υποχρεωμένη μέσα στο 2012 να βγει στις αγορές για να διαθέσει ομόλογα, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η χώρα θα περάσει πάλι μια περιπέτεια, που θα θέσει σε πρωτοφανή δοκιμασία και την αντοχή του τραπεζικού συστήματος», τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος. Από αυτή την άποψη, η επίσκεψη Στρος Καν στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., θεωρείται ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να προσφέρει ο επικεφαλής του ΔΝΤ ένα σημαντικό «δώρο» στην κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα: να αρχίσει η μορφοποίηση μιας συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει έγκαιρα ότι η χώρα δεν θα βρεθεί στο έλεος των αγορών το 2012.

Πηγή:www.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου