Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι μισοί Ευρωπαίοι

 

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, οι ευρωπαίοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι...
σύμφωνα με έρευνα ξένων ειδικών που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό παχυσαρκίας έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 20ετία στις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που συνέταξαν τη σχετική έκθεση (Health at a Glance Europe 2010) το μυστικό για την επιτυχία και το υγιές βάρος είναι η ενθάρρυνση των παιδιών να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες.

Στην Ελλάδα

Θεριακλήδες στο κάπνισμα, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδία ηλικίας 11-15 ετών, αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ε.Ε., είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων, σύμφωνα με την έκθεση.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία του 2008, το 39,2% των Ελλήνων άνω των 15 ετών «καπνίζει καθημερινά», ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι με 29,1% και οι Ιρλανδοί με 29%. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 24,2%.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του 2006 που περιλαμβάνονται στην έκθεση,το 18,8% από τα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Μάλτα (29,5%) στην Ε.Ε. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 13,3%. Επίσης η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. με 2,8 ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Κύπρος με 4,3 και η Ιταλία με 5,2. Ο μέσος κοινοτικός
όρος είναι 12. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Λιθουανία με 30,7 ανά 100. 000 κατοίκους και στην Ουγγαρία με 21,5.
Με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά
Αυτή τη στιγμή, ένα στα εφτά παιδιά στην ΕΕ είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο και ο αριθμός αναμένεται να ενισχυθεί. Μόνο ένα στα πέντε παιδιά ασκείται τακτικά ενώ η σωματική δραστηριότητα πέφτει στις ηλικίες 11-15 στις περισσότερες χώρες-μέλη.
Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, κάποιες μορφές καρκίνου, αρθρίτιδα, άσθμα καθώς και άλλα προβλήματα υγείας ως ενήλικες.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έκθεση, η Βρετανία έχει τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους πολίτες, καθώς το 25% των πολιτών της είναι παχύσαρκοι. Την ακολουθούν η Ιρλανδία και η Μάλτα.
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου