Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Στο μάτι του Κυκλώνα.Ενα εντυπωσιακό φαινόμενο που έπιασε ο φωτογραφικός φακός

Μοιάζει βγαλμένο απο την ταινία ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.Αλλά αν και μπορεί να φαίνεται ότι είναι εξωγήινο, αυτή η απίστευτη εικόνα είναι πραγματικά ένας εντυπωσιακός κυκλώνας αποκαλούμενος supercell....
Η ανεμοδαρμένη σκόνη και η βροχή εξουσιάζουν το κέντρο της θύελλας ενώ τα δαχτυλίδια των οδοντωτών σύννεφων περιβάλλουν την άκρη. Ένα δέντρο στο πλάνο μοιάζει με ένα μικρό παιχνίδι το οποίο θα εξαφανιστεί σύντομα μπροστά στο θαυμάσιο αυτο φυσικό φαινόμενο.
Αυτό το σύννεφο supercell φωτογραφίστηκε τον Ιούλιο δυτικά της Γλασκώβης, στην Μοντάνα των ΗΠΑ.
Προκάλεσε τρομερές ζημιές, και διάρκεσε αρκετές ώρες πριν από να υποχωρήσει . Ογκώδη συστήματα θύελλας όπως αυτό το κέντρο στα mesocyclones -- περιστροφή updrafts που παραδίδει τη χειμαρρώδη βροχή και τους υψηλούς ανέμους.
Γνωστό ως «μητέρα των ανεμοστροβίλων», ένας μεσοκυκλώνας μπορεί να είναι μέχρι έξι μίλια ευρύς και μπορεί να παραγάγει επιπλέον τουλάχιστον 60 ανεμοστροβίλους.
Αυτές οι καταγιδίες δημιουργούνται όπου ο κρύος ξηρός αέρας συναντά το θερμό υγρό τροπικό αέρα.
Ο αέρας που μπαίνει μεσα στη θύελλα αρχίζει να στροβιλίζεται και ναδιαμορφώνει μια χοάνη. Ο αέρας στις περιστροφές χοανών κινήται γρηγορότερα και γρηγορότερα και δημιουργεί μια περιοχή πολύ χαμηλής πίεσης που απορροφά περισσότερο αέρα .
περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου