Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνει τις «τρύπες» στον Εβρο η Frontex

Κλείνει τις τρύπες για τους λαθρομετανάστες στα σύνορα μας με την Τουρκία στον Έβρο,η ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Team) της Frontex...
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, κ. Κώστας Χατζηαναγνώστου, από την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού κλιμακίου, στις αρχές Νοεμβρίου, η είσοδος λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος είναι μειωμένη κατά 50% στη ζώνη ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Αντιθέτως, όπως είπε, στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, το αντίστοιχο ποσοστό εμφανίζεται αυξημένο κατά 20%.

Στον Έβρο πραγματοποιούν ελέγχους 300 ευρωπαίοι αστυνομικοί, η πλειονότητα των οποίων έχει αναπτυχθεί και περιπολεί στο βόρειο τμήμα του νομού, η οποία ανήκει στην περιοχή ευθύνης Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Οι συνοριοφύλακες της Frontex συνεργάζονται με τους Έλληνες αστυνομικούς και η συνεργασία αυτή, όπως είπαν, επέφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Το κλιμάκιο της Frontex χρησιμοποιεί προηγμένα τεχνικά μέσα, ενώ στις επιχειρήσεις αποτροπής της λαθρομετανάστευσης προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και ένα ελικόπτερο, το οποίο επιτηρεί την περιοχή των ελέγχων.
«Είναι ομολογουμένως θετικό να συνεργαζόμαστε και να επιχειρούμε από κοινού με ευρωπαίους συναδέλφους μας, παρατηρώντας τον τρόπο δράσης τους, αλλά και τα μέσα, τα οποία αυτοί διαθέτουν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Χατζηαναγνώστου.
Ανάφερε ακόμη ότι η πλειονότητα των παράνομων αλλοδαπών που περνούν από την Τουρκία στη χώρα μας, κρατούνται προσωρινά στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, που μπορεί να φιλοξενήσει 375 άτομα.
Πριν από την εγκατάσταση του κλιμακίου του Frontex, υπήρχαν χρονικά διαστήματα κατά τα οποία στο κέντρο φιλοξενούνταν περίπου 800 άτομα. Τότε, είπε ο κ. Χατζηαναγνώστου, σε μηναία βάση εισέρχονταν στον Έβρο περίπου 5.000 λαθρομετανάστες, αλλά, πλέον, εδώ και ένα μήνα, ο αριθμός έχει μειωθεί κατά 50%.
«Η αποτελεσματικότητα της συμμετοχής των ευρωπαίων συναδέλφων μας αποτιμάται θετικά για το πρώτο αυτό διάστημα της παρουσίας και δράσης τους», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Έλληνες αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν με λίγο προσωπικό και παλαιά τεχνικά μέσα ένα οξυμένο διεθνές πρόβλημα όπως είναι η λαθρομετανάστευση.
«Ο περίφημος όρος "αποτροπή εισόδου", στην ουσία έχει καταστεί "περισυλλογή εισερχομένων", όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί. Στο μόνο που ευελπιστούμε, είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας, με μονιμότερα σχήματα και μεθόδους αποτροπής, μιας και ο Έβρος αποτελούσε και παραμένει 'πύλη εισόδου' παράνομων μεταναστών», υπογράμμισε.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου