Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πολλά τα οφέλη από την ψηφιακή τηλεόραση

οφέλη από την εκπομπή ψηφιακών προγραμμάτων ανέλυσε κατά την ημερίδα του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων με θέμα «Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση: Ρυθμίσεις και Αρρυθμίες» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 30 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Σπύρος Βούγια. Όπως είπε «η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση υπαγορεύεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν τόσο από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις – σύμφωνα με τις οποίες η μετάβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012 – όσο και από τη συμφωνία της Γενεύης (GE-06) – σύμφωνα με την οποία η προστασία των διεθνώς κατοχυρωμένων αναλογικών συχνοτήτων ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του 2015. Αδιαμφισβήτητα, τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από αυτή την μετάβαση είναι πολλά τόσο για τους παρόχους, όσο και για τους πολίτες και τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στους παρόχους, η ψηφιακή τηλεόραση, μεταξύ άλλων:
* Επιτρέπει την εκπομπή των προγραμμάτων των τηλεοπτικών σταθμών με οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο αφού, αφενός, απαιτεί χαμηλότερη ισχύ εκπομπής εξαιτίας της τέλειας – χωρίς παρεμβολές – λήψης που εξασφαλίζει η ψηφιακή τεχνολογία και, αφετέρου, το κόστος μετάδοσης προγραμμάτων κωδικοποιημένης εκπομπής είναι πολύ μικρότερο έναντι της αναλογικής τηλεόρασης.
* Προσφέρει τη δυνατότητα εκπομπής περισσότερων του ενός τηλεοπτικών προγραμμάτων από μία συχνότητα. Έτσι, ενώ στην αναλογική τηλεόραση, κάθε συχνότητα των VHF ή των UHF μεταδίδει ένα μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα, στην ψηφιακή τηλεόραση υπάρχει χώρος για πολλαπλά τηλεοπτικά προγράμματα ανάλογα με την συμπίεση που εφαρμόζει σε καθένα από αυτά ο πάροχος.
* Παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες υποτιτλισμού σε πολλές γλώσσες, ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος και νέες μορφές teletext, καθώς και καινοτόμες διαδραστικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η τηλεϊατρική, κτλ.

- Επιτρέπει τον επιμερισμό του κόστους επίγειας μετάδοσης μεταξύ διαφορετικών παρόχων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, διότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων από μικρούς παρόχους, οι οποίοι συνεργαζόμενοι μπορούν να εκπέμψουν σε κόστος σημαντικά χαμηλότερο της αναλογικής εκπομπής.

Όμως και για τους καταναλωτές, η μετάβαση στην ψηφιακή ευρυεκπομπή θα αποδειχθεί πολλαπλά επωφελής, αφού μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης:

- Εξασφαλίζεται σταθερότερη και καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Η διαφορά με την αναλογική τηλεόραση θα γίνει ιδιαιτέρως αισθητή στις νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου σήμερα τα τηλεοπτικά προγράμματα είτε εκπέμπονται με δυσκολία, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

- Πραγματοποιείται ευκολότερη λήψη σήματος χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κάποια επιπλέον επένδυση στον εξοπλισμό της κεραίας που σήμερα λαμβάνει το αναλογικό σήμα.

- Παρέχεται η δυνατότητα μετρήσεων ποιότητας λήψης από τον δέκτη του τηλεθεατή, κάτι που βοηθάει ιδιαιτέρως τον χρήστη στην ρύθμιση της κεραίας λήψης και εν τέλει συντελεί καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας της εικόνας και του ήχου.

- Και βεβαίως, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, προσφέρεται ποικιλία νέων υπηρεσιών και εφαρμογών.

Ο κ. Βούγιας έκλεισε υπογραμμίζοντας ότι «η ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας αποτελεί ένα τεράστιο αναπτυξιακό στοίχημα για την Ελλάδα, το οποίο δεν πρέπει να χάσουμε».

http://www.satleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου