Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ερευνητικό πρόγραμμα προσφέρει ελπίδα σε άτομα με αναπηρίες

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρωτοπόρο ερευνητικό πρόγραμμα κλινικής εφαρμογής, που στοχεύει στην αντιμετώπιση...


 νευροχειρουργικών παθήσεων, στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι, δημιουργούνται ελπίδες για χιλιάδες περιπτώσεις αναπηρίας που είχαν χαρακτηριστεί ως ανίατες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ''Ευαγγελισμός'', Δαμιανός Σακάς, ανέφερε πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σε δέκα ασθενείς στην Ελλάδα, η ερευνητική εφαρμογή βηματοδοτών εγκεφάλου ''τρίτης γενιάς''.

Οι βηματοδότες αυτοί, λειτουργούν ως εξής: λαμβάνουν πληροφορίες από τον εγκέφαλο και τροποποιούν ανάλογα την ηλεκτρική διέγερση για πιο αποτελεσματικό και εξειδικευμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα και για την αντιμετώπιση σύνθετων νευροχειρουργικών παθήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 25χρονου ασθενή από το Κονγκό, ο οποίος έπασχε από μια ανίατη και εξαιρετικά περίπλοκη διαταραχή, καθώς επί οχτώ χρόνια ακόμα και η παραμικρή κίνηση που έκανε, απαιτούσε τεράστια προσπάθεια ενώ ήταν και ιδιαίτερα επώδυνη.

Πολλές φορές αναγκαζόταν να σωριάζεται στο έδαφος από τους πόνους.

Στο νοσοκομείο ''Ευαγγελισμός'' όμως και στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος, ο ασθενής θεραπεύτηκε πλήρως, με τη χρήση των καινούριων βηματοδοτών.

Ο κ. Σακάς αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα ερευνητικά πρωτόκολλα της κλινικής, όπως τη χρήση βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων και αναπηρίας, στα εμφυτεύσιμα συστήματα έγχυσης νευροδιαβιβαστών και στα προηγμένα προσθετικά μέλη που διαθέτουν λογισμικό και τεχνολογίες μικροσυστημάτων και τεχνητής νοημοσύνης

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου