Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκό στοπ στις ανταλλαγές ρύπων

 

«Όμηρος» της βιομηχανίας η Ε.Ε... Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιορίσει την εισαγωγή πιστώσεων άνθρακα σέρνεται εξαιτίας των αμείλικτων πιέσεων από εταιρείες όπως η Enel SpA, η RWE AG και η E. ON AG, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για το κλίμα CDM.

Η ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΕΕ των 27 αφορά την επεξεργασία μιας πρότασης για τον περιορισμό της χρήσης των αποζημιώσεων που τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σχετίζονται με βιομηχανικά αέρια όπως οι υδροφθοράνθρακες και το υποξείδιο του αζώτου. Η Επιτροπή δήλωσε ότι αυτές μπορεί να δημιουργήσουν παράπλευρα κέρδη για τους επενδυτές και να υπονομεύσουν την περιβαλλοντική ακεραιότητα του συστήματος εκπομπών της περιοχής.

«Η βιομηχανία κρατά όμηρο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το παιχνίδι μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών”, δήλωσε η Natasha Hurley, σύμβουλος από το Παρατηρητήριο CDM που εδρεύει στις Βρυξέλλες αναφερόμενη σε σχετική έκθεση. “Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την πρωτοβουλία που μπορεί να εκλείψει ως αποτέλεσμα της κυνικής χειραγώγησης από εταιρικούς επενδυτές». Αξιωματούχοι στην Enel, στην RWE και στην E. ON δεν δέχθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση του CDM.
Τα πιστωτικά μόρια του ΟΗΕ που χορηγούνται για επενδύσεις σε έργα μείωσης της ρύπανσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα της ΕΕ cap-and-trade, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις. Τα αντισταθμιστικά οφέλη του ΟΗΕ είναι ένας λιγότερο δαπανηρός τρόπος από ό, τι οι αποζημιώσεις της ΕΕ για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς σχετικά με τις εκπομπές.

Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει πρόταση αυτό το μήνα σχετικά με τους περιορισμούς των αντισταθμιστικών ωφελειών του ΟΗΕ που προκύπτουν από τα έργα που μειώνουν το υποξείδιο του αζώτου και το HFC-23, τα οποία μπορεί να παγιδεύσουν 11.700 φορές περισσότερη θερμότητα ανά μόριο από το διοξείδιο του άνθρακα. Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εν λόγω πιστώσεων από τον Ιανουάριο του 2013.
«Η Ιταλία βάζει τον δικό της πλουτισμό πάνω από το κοινό καλό και δεν πρέπει να επιτρέπεται να υπαγορεύει την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα στη βάση της απληστίας», φέρονται να δηλώνουν ακτιβιστές.
  greenbusiness

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου