Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αεροπλανοφόρο Προς Πώληση


Μετά από καριέρα 32 χρόνων στο Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, το αεροπλανοφόρο HMS Invincible βγήκε προς πώληση για παλιό-σίδερα στο κρατικό ιστότοπο δημοπρασιών της Βρετανίας, Disposal Service Authority (Κρατική Αρχή Διάθεσης, κάτι σαν κρατικό ebay).

Ένα μάλλον άδοξο τέλος για ένα πολεμικό πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού που υπηρέτησε από το 1973 ως το 2005, και έλαβε μέρος σε αποστολές στα νησιά Falkland, στα Βαλκάνια και στο Ιράκ πριν παροπλιστεί το 2005. Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ευελπιστεί να το πουλήσει για δύο εκατομμύρια λίρες (περίπου 2.4 εκ. ευρώ). Στις δόξες τους το Invincible είχε 4 κινητήρες Rolls-Royce, μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων, ενώ μετέφερε 18 μαχητικά αεροπλάνα Sea Harrier, 4 ελικόπτερα και πλήρωμα 1050 ατόμων.
Τα τελευταία χρόνια αφαιρέθηκαν οι κινητήρες, οι αντλίες και τα κιβώτια ταχυτήτων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε άλλα πλοία. Το βάρους 17,000 τόνων πλοίο έχει καθαρό βάρος μετάλλου 10,000 τόνους, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ανακυκλωτές μετάλλων. Το Invincible που κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Vickers στο Barrow-in-Furness το 1973, συμπεριλήφθηκε στον Βρετανικό στόλο το 1977. To 1982 είχε συμφωνηθεί να πουληθεί στην Αυστραλία για 175 εκατομμύρια λίρες, αλλά η συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε γιατί ξέσπασε ο πόλεμος των Falkland όπου ανέλαβε δράση.

http://www.dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου