Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Διαψεύδει μείωση των επικουρικών συντάξεων

 

Όπου υπάρχει πρόβλημα, θα γίνουν προσαρμογές 
Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει απόφαση για οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά θα επανεξεταστούν μέσω...
 αναλογιστικών μελετών οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να συνεχιστεί η καταβολή τους και την επόμενη πενταετία, έδωσε στη Βουλή και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι κάποια ταμεία δίνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις και εφόσον έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να τις δίνουν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, πλην όμως αν φανεί ότι θα έχουν πρόβλημα τα επόμενα πέντε χρόνια, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές μέσα στο 2012: «Δεν θα χρειαστούν παντού προσαρμογές, αλλά εκεί που χρειάζονται θα γίνουν».

Σε μία συνεδρίαση ενημέρωσης δεύτερο μείζον θέμα που ετέθη από την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ήταν το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, το οποίο θα έλθει με νομοθετική πρωτοβουλία ως το τέλος του χρόνου ταυτόχρονα με το θέμα της διαιτησίας.

Όπως σημείωσε η κ. Κατσέλη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και τουλάχιστον στο θέμα της διαιτησίας διαγράφεται ευρύτερη συναίνεση.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση μισθών, κάτω όμως από όρια που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ζήτησε εξαιρετική προσοχή στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος το πλαφόν των 730 ευρώ που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας - ποσό που προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης γνωστοποίησε ότι σε δέκα ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, ενώ ως τις 15 Ιανουαρίου 2011 θα είναι έτοιμη η μελέτη και για το Δημόσιο, οπότε και θα προχωρήσουν οι αναλογιστικές μελέτες και για τα επικουρικά ταμεία.

Ο υπουργός είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στις βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού, αλλά «ουδείς θα υποστηρίξει ότι με την ψήφιση ενός νόμου μπαίνει το σύστημα στον αυτόματο πιλότο».

Μέχρι τον Απρίλιο του 2011, είπε, θα έχουν εισαχθεί όλα τα ταμεία στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους 4 μήνες του 2011 η απογραφή όλων των συνταξιούχων. Το σύστημα, πρόσθεσε, είναι ήδη σε θέση να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων και να εντοπίζει διπλοσυνταξιούχους.

Το υπουργείο φιλοδοξεί αρχές του νέου χρόνου να έχουν γίνει δύο Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο κέντρο της Αθήνας για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η πλήρης τεκμηρίωση για τα βαρέα και ανθυγιεινά θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2011, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο για τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας των ταμείων, ώστε να αποκτήσουν ενιαία δομή

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου